Pritarta siūlomoms Statybos įstatymo pataisoms

2013-04-01, 06:41
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Vyriausybė pritarė Aplinkos ministerijos parengtoms Statybos įstatymo pataisoms, susijusioms su statybos produktų tiekimo rinkai teisiniu reguliavimu. Dauguma siūlomų priimti nuostatų skirta nedarniosios srities statybos produktams.

Dabartinis Statybos įstatymas reglamentuoja ir darniosios, ir nedarniosios srities statybos produktų tiekimo rinkai sąlygas. Jos nustatytos pagal europinę Statybos produktų direktyvą. Kadangi ši direktyva keičiama nauju liepos 1 d. įsigaliosiančiu ES teisės aktu – suderintos statybos produktų rinkodaros sąlygas nustatančiu reglamentu, turi būti keičiami ir atitinkami nacionalinės teisės aktai.

Pasiūlytomis įstatymo pataisomis numatoma aiškiai atskirti darniosios ir nedarniosios srities statybos produktų tiekimo rinkai sąlygų reglamentavimą. Siūloma nustatyti, kad statybos produktai, kuriems taikomos darniosios techninės specifikacijos (darnieji Europos standartai ir Europos vertinimo dokumentai, kurių pagrindu rengiami Europos techniniai įvertinimai), Lietuvos rinkai turi būti tiekiami pagal naujojo ES reglamento reikalavimus, o nedarniosios srities statybos produktai – Statybos įstatymo ir su juo susijusių teisės aktų nustatyta tvarka.

Taip pat siūloma aiškiau apibrėžti nacionalinių techninių įvertinimų (techninės specifikacijos, pakeisiančios techninius liudijimus) rengimo atvejus, nustatyti principinius reikalavimus šiuos dokumentus rengiančioms techninio vertinimo įstaigoms, įtvirtinti nuostatą, kad statybos produkto eksploatacinių savybių deklaracija ir prie produkto pridedamos instrukcijos bei informaciją apie saugą turi būti parengtos valstybine kalba.

Siekiant sisteminės darnos, aiškesnio, skaidresnio ir tikslesnio reglamentavimo, nedarniajai sričiai skirtos Statybos įstatymo pataisos suformuluotos, atsižvelgus į ES reglamentu nustatytos statybos produktų tiekimo rinkai sąlygų sistemos principus, tuo pačiu perimant ir kai kurias esmines sąvokas (pvz., statybos produkto eksploatacinės savybės, jų pastovumo vertinimas ir tikrinimas, gamintojo atsakomybė už statybos produkto savybių atitiktį deklaruotoms jo eksploatacinėms savybėms, o ne techninėms specifikacijoms, ir kt.), terminologiją.

Vyriausybė pritarė ir siūlomoms Administracinių teisės pažeidimų kodekso pataisoms, numatančioms administracinę atsakomybę už gamintojo, importuotojo, platintojo ir įgaliotojo atstovo pareigų, susijusių su statybos produktų tiekimu rinkai, nevykdymą.

www.am.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24