Lietuvoje kiekvieną dieną užliejamas būstas

2013-02-28, 12:18
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pernai beveik kiekvieną dieną į „BTA Insurance Company“ filialą Lietuvoje buvo kreipiamasi dėl būsto užliejimo: iš viso 2012 m. buvo užlieti 345 apsidraudusiųjų būstai, t. y. 45 proc. daugiau nei 2011 metais. Daugėjant apsidraudžiančiųjų, pernai didėjo ir kompensacinės išmokos už būstų užliejimą.

Draudimo bendrovė BTA praėjusiais metais apdraustų ir užlietų būstų savininkams išmokėjo daugiau nei 214 tūkst. litų turtinės žalos kompensacijų, t. y. net 30 proc. daugiau nei 2011 metais.

„Ne gyvybės draudimo bendrovės 2012 m. statistika rodo, kad kas trečia gyventojų turto draudimo žala – būsto užliejimas. Džiugu, kad kiekvienais metais draudimo bendrovėje BTA savo turtą apsidraudžia vis daugiau žmonių ir taip apsisaugo nuo galimų didelių išlaidų, kurios atsirastų, jei jų būstas būtų užlietas“, – teigia „BTA Insurance Company“ SE filialo Lietuvoje Žalų reguliavimo departamento direktorė Karolina Karpova.

Pasak specialistės, būstas gali būti užliejamas ne tik dėl susidėvėjusios inžinerinės namo konstrukcijos, bet ir per išsiblaškymą palikus atsuktą vandens maišytuvo čiaupą, tad apsidrausti vertėtų ir naujų būstų gyventojams. Juolab kad nuostoliai būna tuo didesni, kuo vertingesnis turtas.

K. Karpovos teigimu, neretai būsto užliejimas tampa nemaloniu įvykiu ne tik jo savininkams, bet ir kaimynams. Tai atvejai, kai gesinant gaisrą viename iš namo butų, užliejami šalia esantys butai. Didelė žala būstui gali būti padaryta ir tuomet, kai avarija įvyksta daugiabučio pastato viršutiniame aukšte esančiame bute. Yra buvęs atvejis, kai devintame aukšte esančiame bute įvykus vandentiekio avarijai buvo užlieti visi žemiau esantys butai.

Norint kuo labiau sumažinti nuostolius, patiriamus atsitikus tokiai nelaimei, K. Karpova rekomenduoja pastebėjus įvykį kuo skubiau susisiekti su namo administratoriumi, kad būtų galima užsukti vandenį, kol bus nustatytas avarijos židinys. To nepadarius, nuostoliai didėja itin greitai. Ilgesniam laikui iš namų išvykstantiems gyventojams rekomenduotina namo administratoriui palikti savo kontaktus, kad prireikus būtų galima nedelsiant susisiekti.

Ne gyvybės draudimo bendrovės BTA  statistikos duomenimis, daugiausia gyvenamojo būsto užliejimo atvejų pernai užfiksuota Vilniuje, Kaune ir Panevėžyje. Vilniuje praėjusiais metais užfiksuoti 99, Kaune – 47, Panevėžyje – 19 atvejų. BTA didžiausią draudimo išmokų sumą 2012 m. išmokėjo už Vilniuje užlietus būstus (177 tūkst. litų), už Kauno mieste esančių butų užliejimą kompensuota triskart mažesnė suma – 63,7 tūkst. litų. Panevėžyje, palyginti su Kaunu, pernai buvo beveik trigubai mažiau atvejų, tad ir kompensuota mažiau nuostolių – 38,4 tūkst. litų.

Pagal bendrovės užfiksuotus įvykius, būstai dažniausiai užliejami kovo, gegužės ir liepos mėnesiais. 2010 ir 2012 m. daugiausia nelaimių užfiksuota liepos mėnesį – per vasaros atostogų įkarštį, kai žmonės išvyksta ir palieka savo būstus be priežiūros.

Ne gyvybės draudimo bendrovė BTA Lietuvoje 2012 m. uždirbo daugiau kaip 10 mln. litų neaudituoto grynojo pelno, o nuostolių draudėjams pernai atlygino už 83 mln. litų. Palyginti su 2011 m. tuo pačiu laikotarpiu, 2012 m. bendrovės veiklos rezultatas yra net 6,9 mln. litų didesnis nei užpernai. Draudimo bendrovės apyvarta pernai siekė 159,7 mln. litų, t. y. 27,5 mln. litų daugiau nei 2011 metais.

www.sc.bc.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24