Projektas „Laikinas užimtumas“: laikinieji darbuotojai visoje šalyje užsodino 1108,5 ha miškų teritorijų ir sutvarkė 11241,1 ha miestų zonų

2013-02-07, 11:02
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Per pusantrų metų daugiau nei 37 tūkst. laikinųjų darbuotojų visoje šalyje atliko vietos bendruomenėms skirtus darbus, teikiančius socialinę naudą ir palaikančius socialinę infrastruktūrą: sutvarkė 1108,5 ha miškų teritorijų, 11241,1 ha regioninių parkų, kapinių, paplūdimių ir vandens telkinių, 1074 muziejų, istorijos ir kultūros paveldo bei kitų saugomų ir turinčių išliekamąją vertę objektų. Smulkaus remonto ir rekonstrukcijos darbai buvo atliekami 1125 socialinės bei visuomeninės paskirties objektuose, praneša Lietuvos darbo birža (LDB).

Šie darbai atlikti LDB įgyvendinant Europos socialinio fondo finansuojamą projektą „Laikinas užimtumas“, kurio pagrindinė veikla – viešieji darbai. Teritorinės darbo biržos juos organizavo bendradarbiaudamos su savivaldybėmis ir darbdaviais.

DB Europos Sąjungos paramos valdymo poskyrio vedėjos Galinos Savickienės tvirtinimu, šis projektas turėjo įtakos mažinant socialinę atskirtį ir švelninant nedarbą, ypač kaimiškuose šalies regionuose, kuriuose bedarbiams buvo sudarytos galimybės dirbant viešuosius darbus turėti užimtumą ir garantuotą pajamų šaltinį. Darbdaviams, įdarbinusiems šiuos žmones, buvo mokamos subsidijos darbo užmokesčiui.

Pasak projekto „Laikinas užimtumas“ vadovės Romos Narečionienės, viešieji darbai kaip laikino užimtumo priemonė ypač buvo siūloma registruotiems darbo biržoje ilgalaikiams bedarbiams, nedirbusiems metus ar ilgiau, praradusiems savo profesinius įgūdžius ir dėl to dažnai nusivylusiems ir nemotyvuotiems. „Palaikydami jų darbo ir socialinius įgūdžius bei didindami galimybes šiems žmonėms įsitvirtinti darbo rinkoje, tikėjomės, kad jie vėliau daug greičiau susiras darbą.

Iš visų dalyvavusiųjų projekto veikloje daugiau nei 7,2 tūkst. bedarbių jau įsidarbino nuolatinai. Viešųjų darbų dalyvių skaičius ir įsidarbinimas rodo, kad ši priemonė yra viena iš efektyviausių laikino užimtumo priemonių ir turinčių įtakos nedarbo mažėjimui šalyje“, – teigė R.Narečionienė.

Iki šių metų sausio 31 dienos Lietuvos darbo biržos vykdomas projektas „Laikinas užimtumas“ sulaukė 4 tūkst. daugiau norinčių dalyvauti nei buvo numatyta – iš viso per 37 tūkst. bedarbių. Kas penktas iš jų įsidarbino nuolatiniam darbui. Tarp dirbusių viešuosius darbus apie 18,8 tūkst. buvo ilgalaikiai, nedirbę metus ir ilgiau, kurių ne vienas buvo praradęs turėtus profesinius įgūdžius.

Laikinieji darbai vietos bendruomenėms yra reikalingi palaikant ir plėtojant jos visuomeninį paveldą bei turtą. Štai Kurtuvėnų regioniniame parke sutvarkyta dvaro sodyba ir prie jos esantis parkas, jojimo takai, sutvarkytos Vištyčio ir Pavištyčio piliakalnių viešosios erdvės. Šilalės rajono savivaldybės administracijos Pajūrio seniūnijoje rekreacinėje zonoje prie Jūros upės pastatytos pavėsinės, įrengti nauji suoliukai ir sūpynės, Pajūrio miestelyje, tremtiniams atminti skirtoje aikštėje, atnaujinti suolai, Raganinės miškelyje sutvarkytos poilsiui skirtos zonos ir pan.

Lietuvos darbo birža Europos socialinio fondo finansuojamą projektą „Laikinas užimtumas“ pradėjo įgyvendinti 2011 metų liepos 1 dieną ir baigė 2013 metų sausio 31 dieną. Šio projekto veiklai – viešiesiems darbams panaudota 46,7 mln. Lt. Projekto dalyviais galėjo tapti visi darbo biržoje registruoti bedarbiai, nepriklausomai nuo jų lyties, amžiaus ar sveikatos būklės.

www.socmin.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24