Europos Komisija tobulina gyvūnų gerovės reikalavimus

2013-02-03, 17:33
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Europos Komisija, siekdama tobulinti gyvūnų gerovės reikalavimus, atsižvelgė į mokslininkų nuomonę, nevyriausybinių organizacijų pasiūlymus bei vartotojų poreikius ir parengė Europos deklaraciją dėl chirurginio kuilių kastravimo alternatyvų.

Europos Komisijos parengtoje Europos deklaracijoje dėl chirurginio kuilių kastravimo alternatyvų siekiama, kad pirmu etapu (nuo 2012 m. sausio 1 d.) visiems kuiliams chirurginis kastravimas būtų atliekamas naudojant ilgesnio veikimo nuskausminamuosius veterinarinius vaistus. O antru etapu (t. y. nuo 2018 m. sausio 1 d.) chirurginio kuilių kastravimo būtų visiškai atsisakyta.

Ši deklaracija yra viešas kvietimas visiems Europos kiaulininkystės sektoriaus dalyviams ir Europos mažmeninės prekybos įmonėms prisijungti prie šios savanoriškos iniciatyvos. Šiuo kvietimu suinteresuotos šalys skatinamos prisijungti prie deklaracijos įgyvendinimo.

Kuiliai kastruojami siekiant išvengti nepageidaujamo seksualinio, agresyvaus elgesio. Kita kastravimo priežastis – noras išvengti specifinio mėsos kvapo, nes vartotojams kiaulienos kvapas ir skonis yra vienos svarbiausių savybių, nulemiančių mėsos pasirinkimą. Pažymėtina, kad kuilių kastravimas nėra kiaulių augintojų sprendimas, o būtent vartotojų nulemtas pasirinkimas.

Šiuo metu ne vyresnius kaip septynių dienų amžiaus kuilius leidžiama kastruoti be nuskausminimo, o kastruojant vyresnio kaip septynių dienų amžiaus kuilius ir suaugusius kuilius, prieš operaciją jie turi būti nuskausminami.

Po operacijų privalu naudoti ilgo veikimo skausmą mažinančius veterinarinius vaistus. Bet, kaip rodo tyrimų rezultatai, bet kurio amžiaus kuilių kastravimas yra skausmingas. Todėl, siekiant apsaugoti gyvūnus nuo bereikalingo skausmo, streso ir kančių, ieškoma alternatyvų chirurginiam kastravimui. Kuilių chirurginio kastravimo alternatyvos gali būti (pasirinktinai):

- genetinė atranka, siekiant, kad paršelių vadose būtų daugiau kiaulaičių;

- jaunų, kergimui nenaudotų, iki 100 kg. svorio, kuilių skerdimas;

- imuninis kastravimas naudojant veterinarinius vaistus ir kt.

Viena iš kuilių chirurginio kastravimo alternatyvų yra kuilių imuninis kastravimas, naudojant veterinarinius vaistus, registruotus Veterinarinių vaistų registre. Imuninis kastravimas gali būti atliekamas visiems lytiškai subrendusiems kuiliams, siekiant sumažinti jų kvapą, kilusį dėl pagrindinio kvapo komponento – androstenono. Tokiu būdu netiesiogiai gali būti sumažintas ir pagalbinio kvapo komponento – skatolo kiekis. Atlikus imuninį kastravimą, sumažėja kuilių agresyvaus elgesio apraiškos.

www.vmvt.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24