Finansinių sandorių mokestis Lietuvoje – tik įvertinus jo riziką ir naudą

2013-01-23, 06:50
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Lietuva pritarė Europos Sąjungos Tarybos sprendimui, kuriuo leidžiamas tvirtesnis bendradarbiavimas finansinių sandorių mokesčio srityje, tačiau šioje procedūroje kol kas neketina dalyvauti. Tokią poziciją Briuselyje vykusiame Ekonomikos ir finansų tarybos (ECOFIN) posėdyje išreiškė Lietuvos finansų ministras Rimantas Šadžius.

„Nors šiuo metu neprisijungiame prie tvirtesnio bendradarbiavimo finansinių sandorių mokesčio klausimu, neatmetame galimybės, kad ateityje, įvertinusi tokio mokesčio naudą ir galimas rizikas, Lietuva gali nuspręsti dalyvauti šioje iniciatyvoje ir jį įsivesti“, - pabrėžė R.Šadžius.

Vienas iš svarbiausių šio ECOFIN posėdžio rezultatų - pasiektas susitarimas, leidžiantis judėti į priekį finansinių sandorių  mokesčio įvedimo srityje. Nepaisant kai kurių šalių atstovų išsakytų nuogąstavimų, finansų ministrai pritarė pasiūlytam Tarybos sprendimui dėl leidimo pradėti tvirtesnį bendradarbiavimą, nustatant bendrą šio mokesčio sistemą.

2012 m. spalio mėn. vienuolika ES valstybių narių (Austrija, Belgija, Portugalija, Slovėnija, Graikija, Italija, Ispanija, Slovakija, Vokietija, Prancūzija, Estija)pateikė prašymus Europos Komisijai dėl tvirtesnio bendradarbiavimo procedūros. Po Tarybos sprendimo Europos Komisija numato pateikti patikslintą siūlymą dėl Tarybos direktyvos dėl bendros finansinių sandorių mokesčio sistemos.

ECOFIN posėdyje taip pat aptartas EK veiksmų planas stiprinti kovą su mokestiniu sukčiavimu ir mokesčių slėpimu, apsikeista nuomonėmis dėl pirmininkavimą ES Tarybai perėmusios Airijos darbo programos ir prioritetų, 2013 m. metinės augimo apžvalgos. ES finansų ministrai aptarė ir 2012 gruodžio 13-14 d. Europos Vadovų Tarybos, kurioje diskutuota dėl Ekonominės ir pinigų sąjungos stiprinimo bei Vieningo bankų priežiūros mechanizmo, rezultatus.

Lietuvos finansų ministro darbotvarkėje ECOFIN Tarybos kontekste taip pat numatyti  susitikimai su ekonomikos ir pinigų reikalų komisaru O. Rehn, EK nariu, atsakingu už vidaus rinką, M. Barnier, regioninės politikos komisaru J. Hahn, bei EK nariu, atsakingu už mokesčių klausimus, A. Šemeta, kuriuose aptariami su Lietuvos pirmininkavimu ES susiję klausimai.

www.finmin.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24