Seimui pristatyta XVI Vyriausybės programa

2012-12-11, 13:22
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Paskirtasis Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius parlamentui pateikė koalicijos parengtą XVI Vyriausybės programą, kurioje pristatomos svarbiausios vertybės, paveldimos padėties Lietuvoje apžvalga, pagrindinės Vyriausybės 2012–2016 metų veiklos kryptys, neatidėliotini Vyriausybės veiklos prioritetai, ekonomikos skatinimas, verslas ir inovacijos, socialinė politika, švietimas ir mokslas, kultūros politika, tautinės bendrijos, sveikatos tausojimo ir stiprinimo, asmens ir visuomenės sveikatos apsaugos politika, energetika ir energetinis saugumas, transportas, aplinkosauga ir urbanistika, konkurencingas žemės ūkis ir įvairiapusė kaimo plėtra, valstybės valdymas, kova su korupcija, teisė ir teisėtvarka, teisėsauga, krašto gynyba ir nacionalinis saugumas, ES ir užsienio politika.

Pristatydamas Vyriausybės 2012–2016 m. programą A. Butkevičius pabrėžė, kad pagrindinis Vyriausybės veiklos efektyvumo matas – Lietuvos žmonių gerovė. „Esame tvirtai užsibrėžę eiti gerovės valstybės kūrimo keliu, todėl mūsų Vyriausybės programa yra aiški, konkreti, orientuota į žmogų“, – sakė paskirtasis Ministras Pirmininkas.

Kaip pagrindinius Vyriausybės veiklos prioritetus A. Butkevičius įvardijo užimtumo didinimą, nedarbo, skurdo ir socialinės atskirties mažinimą, prielaidų realiam darbo užmokesčiui didėti kūrimą, investicijų ir verslo sąlygų pagerinimą, finansinio tvarumo stiprinimą ir laipsnišką viešųjų lėšų fondų pajamų didinimą, kontrabandos bei šešėlinės ekonomikos pažabojimą, kovos su korupcija sustiprinimą, pasirengimą įvesti eurą, efektyvų ES lėšų panaudojimą, jų racionalų panaudojimą šalies konkurencingumo didinimui bei žmonių gyvenimo gerovės kėlimui, kompleksinę mokesčių sistemos peržiūrą.

Taip pat būsimasis Vyriausybės vadovas prie svarbiausių darbų priskyrė „Sodros“ įsiskolinimo mažinimą didinant užimtumą, o atsigavus ekonomikai laipsnišką pensijų ir socialinių išmokų didinimą, energetikos problemų sprendimą, šildymo kainų mažinimą, aktyvią daugiabučių renovaciją, šilumos ūkio pertvarką skiriant paramą savivaldybėms, platesnį biokuro naudojimą, suskystintų dujų terminalo statybą, užtikrinantį didesnį konkurencingumą dujų tiekimo sektoriuje, švietimo ir aukštojo mokslo politikos kaitą, mokesčių už studijas mažinimą, švietimo ir aukštojo mokslo kokybės didinimą, mokslo ir technologijų plėtros politiką spartinančią technologijų pažangą, sąlygų sudarymą kurti inovatyvias technologijas, pasirengimą Lietuvos 2013 m. antrojo pusmečio pirmininkavimui ES Tarybai, užsienio politikos tęstinumą užtikrinant geresnį bendradarbiavimą su kaimynais, stipresnę sanglaudą su Europos Sąjunga ir NATO šalimis, taip pat partijų susitarimo laikymąsi palaipsniui didinant finansavimą krašto apsaugai ir laikantis mūsų šalies tarptautinių įsipareigojimų.

„Tik solidarūs Vyriausybės ir socialinių partnerių veiksmai, šių veiksmų ir įgyvendinamų programų koordinavimas, abipusis bendradarbiavimas gali atnešti realios naudos Lietuvos visuomenei. Nedarbas, socialinio teisingumo stoka, nelygybė šiandien verčia imtis kuo aktyvesnių veiksmų“, – tvirtino A. Butkevičius.

Posėdyje taip pat dalyvavo ir į Seimo narių klausimus atsakė paskirtieji ministrai: aplinkos ministras Valentinas Mazuronis, energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius, finansų ministras Rimantas Šadžius, krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, kultūros ministras Šarūnas Birutis, susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius, sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis, teisingumo ministras Juozas Bernatonis, užsienio reikalų ministras Linas Antanas Linkevičius, ūkio ministrė Birutė Vėsaitė, vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas, žemės ūkio ministras Vigilijus Jukna.

Po pristatymo Vyriausybės programą (Seimo nutarimo „Dėl Lietuvos Respublikos Vyriausybės programos“ projektas Nr. XIIP-120) Seimo statuto nustatyto tvarka svarstys Seimo narių frakcijos ir Seimo komitetai pagal suderintą grafiką. Komitetai ir frakcijos turi teisę pakviesti Ministrą Pirmininką ar ministrą su jais suderintu laiku atsakyti į klausimus dėl Vyriausybės programos. Vyriausybės programos svarstymas ir tvirtinimas Seimo posėdyje numatomas gruodžio 13 d., ketvirtadienį. Iš karto po programos patvirtinimo planuojamas Vyriausybės narių prisaikdinimas.

Pagal Seimo statutą ne vėliau kaip per 15 dienų nuo pateikimo Seimas savo posėdyje turi apsvarstyti Vyriausybės programą. Šiame posėdyje pirmiausia išklausoma Seimo opozicijos lyderio pranešimas, frakcijų, pradedant opozicinėmis, ir komitetų išvados. Po to rengiama diskusija, kurios pabaigoje suteikiamas žodis Ministrui Pirmininkui (iki 20 minučių), taip pat galimybė jam ir ministrams dar kartą atsakyti į Seimo narių klausimus (iš viso iki pusantros valandos).

Kai Ministras Pirmininkas ir ministrai baigia atsakinėti į Seimo narių klausimus, Seimas turi priimti sprendimą dėl Vyriausybės programos. Jeigu Vyriausybės programai nepritarta arba ji grąžinta Vyriausybei patobulinti, nauja Vyriausybės programos redakcija Seimui turi būti pateikta per 10 dienų, o jos svarstymo procedūra kartojama iš naujo šio statuto 194–196 straipsniuose nustatyta tvarka. Nauja Vyriausybė gauna įgaliojimus veikti, kai Seimas posėdyje dalyvaujančių Seimo narių balsų dauguma pritaria jos programai. Vyriausybės nariai prisiekia Seime Vyriausybės įstatymo nustatyta tvarka.

Kai Seimas du kartus iš eilės nepritaria naujai sudarytos Vyriausybės programai, Vyriausybė privalo atsistatydinti.

www.lrs.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24