Prezidentė išvyko į derybas dėl septynmetės ES paramos

2012-11-22, 11:44
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė išvyko į neeilinį Europos Vadovų Tarybos (EVT) posėdį Briuselyje, kuriame bus sprendžiama kaip paskirstyti septynmetį ES biudžetą 2014 - 2020 m. laikotarpiui.

Prieš EVT Prezidentė susitiks su ES Vadovų Tarybos Pirmininku Hermanu Van Rompėjumi ir Europos Komisijos Pirmininku Žozė Manueliu Baroso. Aukščiausiems ES pareigūnams Prezidentė pristatys Lietuvos padėtį ir šalies žmonėms svarbiausias sritis, kuriose būtina ES parama.

Prezidentės teigimu, kiekvienai šaliai ypatingai svarbu prieš derybas argumentuotai pateikti savo derybines pozicijas. Tai padės greičiau įvertinti šalių specifiką, pastangas, suderinti visų 27 ES narių interesus bei laiku patvirtinti daugiametį ES biudžetą, pagal kurį šalys gyvens ateinančius septynerius metus.

Iš Europos Sąjungos gaunama parama sudaro apie ketvirtį metinio mūsų šalies biudžeto ir yra labai svarbi Lietuvos ekonomikai. Šiose derybose Lietuvai svarbios 3 pozicijos - struktūrinių fondų, žemės ūkio, ir Ignalinos atominės elektrinės uždarymo finansavimas. Svarbiausia, Prezidentės teigimu, siekti mūsų šaliai naudingiausio bendro finansinio paketo.

Pasak Prezidentės, ES sanglaudos siekis - mažinti atotrūkį tarp turtingų ir mažiau išsivysčiusių ES regionų. Todėl skirstant ES biudžetą turi būti įvertintas ekonominės krizės poveikis, šalies pastangos tvarkant finansus ir gebėjimai įsisavinant ES paramą.

Baltijos šalys labiausiai nukentėjo nuo ekonominės krizės, tačiau tapo griežtos finansinės drausmės ir atsakingo finansų valdymo pavyzdžiu visai ES. Lietuva yra ir viena iš geriausiai ES finansinę paramą įsisavinančių šalių.

Derybines pozicijas ir bendrus regioninius interesus prieš EVT Prezidentė dar aptars su Šiaurės ir Baltijos (NB6) valstybių bei vyriausybių vadovais.

Prezidentės spaudos tarnyba

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24