Pritarta SGD terminalo projektui

2012-05-17, 18:07
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Seimas po svarstymo pritarė Energijos išteklių rinkos įstatymo projektui ir lydimųjų teisės aktų projektų pakeitimams, kuriais siekiama nustatyti naujai formuojamos energijos išteklių rinkos organizavimo, administravimo, reguliavimo, priežiūros ir kontrolės teisinius pagrindus, taip pat reglamentuoti centralizuotos prekybos biokuro produktais ir naftos produktų atsargomis, prekybos gamtinėmis dujomis ir pagalbiniais apsaugos nuo energijos kainų svyravimo instrumentais visuomeninius santykius.

Už projektą balsavo visi 53 balsavime dalyvavę Seimo nariai. Tam, kad įstatymo projektas būtų priimtas, Seimas turės balsuoti dar kartą.

Svarstomu įstatymo projektu siekiama nustatyti energijos išteklių biržos organizavimo, administravimo ir reguliavimo teisinius pagrindus, sudaryti galimybes energijos išteklių rinkos dalyviams efektyviai konkuruoti energijos išteklių rinkoje ir naudotis skaidria, aiškiai sureguliuota ir nediskriminaciniais pagrindais veikiančia centralizuota prekybos energijos ištekliais sistema. Projektu taip pat numatoma sudaryti sąlygas formuotis skirtingų rūšių biokuro rinkai, mažinti biokuro gamybos ir prekybos koncentraciją ir užtikrinti skaidrią biokuro kainodarą, sudaryti sąlygas energijos išteklių rinkos dalyviams efektyviai prekiauti biokuru ir naftos produktų atsargomis – sukurti centralizuotą elektroninę prekybos sistemą bei sudaryti prekybos pagalbiniais instrumentais ir jos tolesnės plėtros teisines sąlygas. Tarp pagrindinių įstatymo tikslų ir siekiai užtikrinti gamtinių dujų tiekimo ir prekybos diferencijavimą – sudaryti teisines sąlygas efektyviai prekiauti gamtinėmis dujomis, bei užtikrinti darnią, skaidrią ir integralią efektyvia konkurencija ir nediskriminavimu pagrįstos energijos išteklių rinkos plėtrą.

Pagal įstatymo projektą energetikos įmonėms įsigyjant energijos išteklius elektros ir (ar) šilumos gamybai šiuo įstatymu ir jo įgyvendinamaisiais teisės aktais reglamentuotam energijos išteklių, skirtų elektros ir (ar) šilumos gamybai, įsigijimo Energijos išteklių biržoje būdui turėtų būti teikiama pirmenybė kitų energijos išteklių įsigijimo būdų atžvilgiu. Kitais teisės aktais reglamentuoti energijos išteklių, skirtų elektros ir (ar) šilumos gamybai, įsigijimo būdai būtų taikytini tuomet, kai jais įsigyti energijos išteklių, skirtų elektros ir (ar) šilumos gamybai, būtų ekonomiškai naudingiau.

Energijos išteklių rinkos valstybinį valdymą ir reguliavimą pagal kompetenciją vykdytų Vyriausybė, Energetikos ministerija ir Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija. Projekte numatyta, kad centralizuotą prekybą biokuro produktais ir naftos produktų atsargomis, prekybą gamtinėmis dujomis ir pagalbiniais instrumentais energijos išteklių biržoje organizuotų energijos išteklių biržos operatorius.

Kaip pažymima dokumento aiškinamajame rašte, šiuo metu galiojantys teisės aktai nesudaro tinkamų teisinių sąlygų veikti centralizuotai prekybos biokuro produktais ir naftos produktų atsargomis sistemai, taip pat organizuoti ir vykdyti prekybą pagalbiniais apsaugos nuo energijos kainų svyravimo instrumentais, neįtvirtinamas valstybės lygiu organizuojamos centralizuotos prekybos gamtinėmis dujomis aikštelės (gamtinių dujų biržos) teisinis statusas.

www.lrs.lt

www.lvcom.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24