Dvi įmonės nepasidalina Vievio paukštyno

2012-03-29, 06:20
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Dėl didžiausio šalyje Vievio paukštyno susikibo pagrindinis jo akcininkas ir kreditorius. Abi pusės aiškina norinčios apsaugoti įmonės turtą.

„Kauno grūdai“ konkurentus kaltina norint užgrobti įmonę ir ją priversti bankrutuoti, „Vičiūnų“ atstovai atkerta, kad dabartiniai valdytojai patys didina paukštyno nuostolius, todėl esą bankroto procedūra apsaugotų jų, kaip kreditorių interesus. Daugiau kaip pusė Vievio paukštyno akcininkų, tikėdamiesi išvengti bankroto nutarė atsiskaityti su visai kreditoriais. Tai jiems kainuos apie 80 mln. litų, praneša LTV naujienų laida „Šiandien“.

„Kauno grūdai“ 24 proc., kaip skelbta, finansinių bėdų turinčio Vievio paukštyno akcijų įsigijo pernai pavasarį. Nors į paukštyną naujasis savininkas esą investavo apie 25 mln. litų, šiemet jį vėl užgriuvo sunkumai – šiuo metu įmonei iškelta bankroto byla.

Anot „Kauno grūdų“ advokato, smūgio sulaukta iš banko, kuriam paukštynas buvo skolingas 23 mln. litų. Nors šią sumą įmonė padengė, bankas pinigus grąžino ir paukštyno skolą leido pirkti visiems norintiems.

„Mes savo skolą padengėme ir nėra ką teikti, tad prašome savo kvietimą atšaukti, o bankas tyli. O po savaitės paaiškėja, kad sudaro sandėrį su „Vičiūnų“ grupės įmone ir tą reikalavimą, kurio nebeturi, parduoda jiems“, – teigė SPES advokatas Aivaras Raišutis.

„Mes nepersigalvojome, mes nebuvome su niekuo sutarę. Mes ankščiau kurį laiką derėjomės su „Kauno grūdais“, kurie siūlė gerokai mažesnę kainą, ir mes būtumėm patyrę nuostolių. Atitinkamai kai šiais metais paukštyno verslas tapo patrauklesnis, nukritus grūdų kainoms ir išaugus vištų kainoms, norinčių atsirado kur kas daugiau“, – kalbėjo „Swedbanko“ valdybos pirmininkas Antanas Danys.

Skolą perpirkusi ir didžiausiu paukštyno kreditoriumi tapusi „Vičiūnų“ įmonių grupė sako, kad „Kauno grūdams“ valdant paukštyną, jo nuostoliai tik auga. Teismo jau paprašyta keisti bankroto administratorių, kad būtų apsaugotas kreditorių turtas.  

„Kauno grūdai“, kurie prisistato kaip paukštyno gelbėtojai, per pereitus metus dar padidino nuostolį – patirta 26 mln. litų. Ten elgiamasi kaip „Snoro“ banke paskutinėms dienoms – kada kas prieina prie lovio, tempia pinigus iš ten, o tie pinigai yra kreditorių“, – tvirtino „Vičiūnų“ įmonių grupės steigėjas, vadovas Visvaldas Matijošaitis.

„Vičiūnų“ grupė, anot V. Matijošaičio, suinteresuota išsaugoti didžiausią Lietuvos paukštyną. „Kauno grūdai“ įtaria, kad norima susidoroti su būsimu konkurentu.

„Vievio paukštynas žiūrint į „Vičiūnų“ išreikštą poziciją, kad jie statys paukštyną Telšiuose, tai bus tas rinkos dalyvis, kuris kliudytų jiems tą tuščią rinkos dalį užimti“, – sakė advokatas A. Raišutis.

„Kauno grūdų“ vadovas sako turįs būdą, kaip stabdyti paukštyno bankrotą – ketinama atsiskaityti su kreditoriais. Paukštyno akcininkams tai atsieis apie 80 mln. litų. Taip pat jau sutarta ir dėl paskolų su bankais.

„Turime virš 50 proc. akcininkų patvirtinimą, kad nori akcininkai atsiskaityti su visai likusiais kreditoriais. Kaip ir minėjau, mes 23 mln. litų „Swedbank“ esame sumokėję, turime sugražinti įmonei mokumą, kad ji sugrįžtų į pirmykštį statusą“, – kalbėjo „Kauno grūdų“ valdybos pirmininkas Tautvydas Barštys.

Pagal „Kauno grūdų“ planą, per kelerius metus Vievio paukštynas, kasdien rinkdamas po milijoną kiaušinių, galėtų tapti didžiausiu paukštynu Baltijos šalyse. Dabar jame dirba 350 žmonių.

Jevgenijus Bardauskas, Jūratė Anilionytė
LTV „Šiandien“

www.lietuvosvalstybe.com

 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24