Aiškinosi, kodėl Lietuva nebegauna ES lėšų

2012-03-22, 06:14
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Europos Komisija nuo vasario mėnesio dėl pažeidimų naudojant europines lėšas yra sustabdžiusi 0,5 mlrd. litų paramos apmokėjimą Lietuvai.

Susidariusi situacija svarstyta Seimo audito komitete. Finansų ministrė sako dėsianti pastangų padėčiai taisyti, praneša LTV naujienų laida „Šiandien“.

Bendrovė „Trakų vandenys“ europiniais pinigais 2010 metais finansavo vandentiekio tinklų įrengimą ir kitus darbus savo rajone. Kadangi šitų darbų daryti europinėmis lėšomis leidžiama nebuvo, tai Projektų valdymo agentūra į valstybės biudžetą privalėjo grąžinti beveik 0,5 mln. litų.

Beveik 3 mln. litų į biudžetą jau grąžino ir Lietuvos automobilių kelių direkcija. Šios grąžintos lėšos buvo susijusios su 2010 metais apmokėtais darbais tiesiant kelius.

Pasak Europos Komisijai ataskaitą teikusios Valstybės kontrolės, pažeidimų rasta 25 objektuose iš 94 tikrintų. daugiausia klaidų naudojant europines lėšas padaroma vykdant viešuosius pirkimus.

„Viešųjų pirkimų klaidos būna tokios, kad pirkimų dokumentuose perkančioji organizacija įvardina konkrečius modelius, konkrečius standartus, konkrečius prekės ženklus, kuriuos nori, kad tiekėjas jiems pateiktų. Čia yra vienareikšmiškai konkurencijos ribojimas.

Taip pat yra prašoma perdaug detalių kvalifikacinių reikalavimų, prašoma, kad anglų kalbą dėstytų žmogus, kuris turi docento laipsnį, kas nėra būtina anglų kalbai dėstyti“, – teigė Valstybės kontrolės 8-ojo audito departamento direktoriaus pavaduotoja Sigita Rojutė.

Šios klaidos, taip pat neteisingas lėšų panaudojimas, uždelsti terminai ir kita lėmė, kad Europos Komisija ėmėsi prevencinių veiksmų ir praėjusį gruodį Lietuvai skirtinos 0,5 mlrd. litų vertės paraiškos apmokėjimą sustabdė.

„Mes turime sustabdytas lėšas – 0,5 mlrd. litų, praktiškai neleista teikti paraiškų ir dėl pirmo ketvirčio pinigų, tai ta suma padidės. Visas sustabdymas yra dėl to, kad Valstybės kontrolės ataskaitoje yra neįgyvendinta. Pateikta daugiau kaip 70 rekomendacijų ir beveik 50 iš jų susiję su tuo, kad nesutvarkyta europinių pinigų apskaitos ir kontrolės sistema, t.y. nepasidalinta atsakomybė“, – kalbėjo Seimo Audito komiteto pirmininkė Loreta Graužinienė.

Audito komitete buvo klausta, kodėl iki šiol vis dar nepakeistas 2007 metų Vyriausybės nutarimas dėl atsakomybės ir funkcijų pasiskirstymo.

„Nutarimų projektai dabar, kiek man yra žinoma iš ekspertų, yra baigti derinti darbo tvarka su visomis interesuotomis institucijomis, ir tikrai mes dėsime visas pastangas ir aš asmeniškai dėsiu visas pastangas, kad tie abu nutarimai Vyriausybės būtų pakeisti kuo greičiau ir tikrai ne gruodžio 31 dieną“, – žadėjo finansų ministrė Ingrida Šimonytė.

Pasak ministrės, kai prašoma informacija apie auditorių rekomendacijų įgyvendinimą Europos Komisijai bus pateikta, mokėjimai bus atnaujinti. Dalis informacijos Komisijai nusiųsta jau praėjusią savaitę.

Virginija Motiejūnienė
LTV „Šiandien“

www.lvcom.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24