„Kokybės“ ženklas dar vienam šalies gamintoju

2012-03-13, 12:40
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Penktadienį informaciniame renginyje „Kaip Lietuvos kaimą pakeitė ES parama“ žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius įteikė išskirtinės kokybės produkto (IKP) sertifikatą UAB „Kietaviškių gausa“. Tai pirmasis sertifikatas, kurį išdavė VĮ Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūra, šiemet gavusi teisę atlikti tokius veiksmus. 

„Už ryžtą ir energiją, kad šiuos agurkus per Kazimierines  išvydome rinkoje, – teikdamas sertifikatą vardijo žemės ūkio ministras K. Starkevičius, pridurdamas, jog puikiai žino sunkią Lietuvos šiltnamių finansinę padėtį.  – Be ES paramos patys šiltnamiai modernizuotis nesugebės. Kitu finansiniu laikotarpiu jiems būtina numatyti aiškius paramos prioritetus.“

„Pernai turėjome nuostolingus metus. Bene labiausiai prie to prisidėjo paskleista E. Coli bakterijos baimės propaganda. Kad taip sureaguos pirkėjai mes nesitikėjome: 3-4 dienas sandėliai stovėjo pilni agurkų, kurių niekam nereikėjo, – renginyje prisiminė UAB „Kietaviškių gausa“ valdybos pirmininkas Donatas Montvilas, aiškindamas, kad atvežtiniai agurkai paprastai iš Ispanijos, Lenkijos ar Italijos centruose „paverčiami“ tiesiog agurkais. Lietuviškos  produkcijos nuo jų atskirti neįmanoma.

Agurkus, salotas ir pomidorus 15 ha šiltnamiuose auginančios bendrovės valdybos pirmininko nuomone, jei įmonė šį sertifikatą būtų turėjusi pernai, būtų sutaupiusi per 700 tūkst. Lt: „Šis išskirtinės kokybės produktų ženklas svarbus ne tik dėl teikiamų nuolaidų ir galimybių. Dabar tikime, kad ir kas benutiktų Prancūzijoje, Olandijoje ar Vokietijoje,  Lietuvoje vartotojai gaus čia užaugintą produkciją ir bus tikri dėl jos kokybės“.

IKP  kokybe pranoksta ES ir nacionalinių teisės aktų nustatytus saugos, gyvūnų ir augalų sveikatos, gyvūnų gerovės ar aplinkosaugos reikalavimus arba dėl tam tikrų ūkininkavimo ar gamybos būdų naudojimo pasižymi ypatingomis savybėmis. IKP sertifikuoti produktai žymimi ženklu „Kokybė“.

Išskirtinės kokybės ženklu sertifikuojami bičių produktai ir jų mišiniai, grūdai ir iš jų perdirbti produktai, duonos, pyrago bei miltinė konditerija, mėsa, paukštiena ir jų gaminiai, dedeklių vištų kiaušiniai,  pienas ir jo gaminiai, švieži vaisiai, uogos ir daržovės, taip pat jų perdirbti produktai, cukrinė konditerija ir šokolado gaminiai, kombinuotieji pašarai.


Šiuo metu tokius sertifikatus turi ir ženklu „Kokybė“ žymimi 33 bičių ir 2 perdirbti išskirtinės kokybės produktai bei 7 augintojų vaisiai, uogos ir daržovės.

Žemės ūkio ministerijos informacija

www.lvcom.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24