Japonai žada finansuoti VAE projektą

2012-02-24, 08:23
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Energetikos ministro teigimu, Japonijos finansų institucijos žada skolinti pinigų Visagino atominės elektrinės statybai Lietuvai palankiomis sąlygomis.

Tai, anot ministro, Japonijoje viešėjusiam premjerui patvirtino du šios šalies bankai, praneša LTV naujienų laida „Šiandien“.

Premjero vizitas Japonijoje artina derybų su strateginiu investuotoju baigtį, o Visagino atominės elektrinės projektas įgauna aiškesnius kontūrus.

Taip Japonijoje vykusius susitikimus ir gautus pažadus, tarp kurių svarbiausias – finansuoti Visagino atominės statybą, vertina energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

„Premjeras derybų neveda. Jis važiavo dėl politinio palaikymo iš Japonijos vyriausybės, kas ir buvo patvirtinta. Ir, be abejo, kalbėjo su finansinėm institucijom, kurios įvardijo, kad jos palankiai vertina projektą ir galėtų teikti finansavimą labai palankiom sąlygom“, – kalbėjo ministras.

Anot A. Sekmoko, paramą Visagino atominės projektui žada dvi Japonijos finansų institucijos – JBIC („Japanese Bank for International Cooperation“), kredituojantis Japonijos eksportą į kitas šalis, ir valstybinė eksporto bei investicijų draudimo bendrovė „Nexi“.

„Aišku, galiausiai finansavimas būna tada, kai valdyba patvirtina paskolą, nustato konkrečias palūkanas, bet tie pažadai, kad jie žiūri į projektą palankiai, kad galėtų jį finansuoti, mums yra labai svarbūs“, – aiškina A. Sekmokas.

Ministras negalėjo atsakyti, kokią Visagino atominės projekto dalį finansuos strateginis investuotojas – korporacija „Hitachi“. Galutinė finansavimo schema – kiek projektas kainuos Lietuvai, kiek – regiono partneriams, kiek– investuotojui – aiškės tik pasidalijus akcijas ir suderinus koncesijos sutartį.

„Be abejo, kadangi strateginis investuotojas yra konsorciumas „Hitachi General Elektric“, dalis finansinių paskolų galėtų būti ir iš JAV“, – tvirtino A. Sekmokas.

Anksčiau kalbėta, kad iki 70 procentų bendros projekto vertės turėtų finansuoti Japonijos, Jungtinių Valstijų ir Europos bankai.

Galutinai suderintą Visagino atominės koncesijos sutartį Seimui žadama pateikti šią pavasario sesiją. Sutartis bus pasirašoma tik kai ją patvirtins Vyriausybė ir Seimas.

Aurelija Malakauskaitė
LTV „Šiandien“

www.lvcom.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24