Vietos logistikos centrui vis dar neranda

2012-02-23, 07:32
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Vietos Klaipėdos viešajam logistikos centrui statyti ieškoma keletą metų, praneša LTV naujienų tarnyba.

Klaipėdos jūrų uosto direkcijos užsakymu atlikta galimybių studija, turėjusi pasiūlyti geriausią, rezultatų taip pat nedavė, nes tokio centro steigėju ketinantys tapti „Lietuvos geležinkeliai“ netikėtai pasiūlė dar vieną alternatyvą.

Galimybių studijos rengėjai beveik metus analizavo tris užsakovo – Uosto direkcijos – pasiūlytas vietas viešajam logistikos centrui statyti ir vieną, parinktą sako nuožiūra.

Tačiau pristatant beveik pusę milijono litų kainavusios studijos rezultatus paaiškėjo, kad nė viena vieta greičiausiai nebus pasirinkta. Nes Susisiekimo ministerijai logistikos centro steigėju ketinant paskirti „Lietuvos geležinkelius“, šie pareiškė siūlantys visiškai naują vietą – savo žemės sklype, prie „Draugystės“ geležinkelio stoties.

Studijos rengėjų teigimu, viešasis logistikos centras Klaipėdoje ekonomiškai būtų reikalingas tik po 10 metų. Nebent jis būtų statomas su partneriu, turinčiu savo krovinių srautus. Todėl teigiama, kad „Lietuvos geležinkeliai“ yra itin tinkamas partneris.

„Jis šiandien pasiūlė ir teritoriją, kuri jiems priklauso, reiškia, valstybei nebereikėtų išpirkinėti privačių teritorijų. Valstybė čia sutaupytų. Patys „Lietuvos geležinkeliai“ yra specialistai geležinkelio kelių statyboje, ir operatorius, ir veža krovinius. Tai tinkamesnio partnerio šiandien turbūt niekur nei su uždegtom lempom nerasit“, – teigė Klaipėdos uosto direkcijos rinkodaros ir administracijos direktorius Artūras Drungilas.

Pasirinkus „Lietuvos geležinkelių“ siūlomą alternatyvą, nereikėtų rengti detaliųjų planų, todėl būtų taupomas ir laikas, kurio pateikti paraišką, lėšoms iš Europos Sąjungos gauti, liko labai nedaug.

„Paraiškos pateikimo finansavimui vėliausias terminas gali būtų 2013 metų rugsėjo mėnuo. O iki to laiko reikia pasirengti ir techninį projektą, ir išsirinkti rangovą, su rangovu pasirašyt sutartį. Tiktai tada galima teikti paraišką finansavimui“, – kalbėjo Lietuvos geležinkelių“ Vilniaus ir Kauno viešųjų logistikos centrų projektų vadovas Mindaugas Butnorius.

Miesto valdžios atstovai sako, kad vieta būtų gal ir nebloga, tačiau galutiniam atsakymui prireiks laiko.

„Iš pirmo žvilgsnio miestui tai yra priimtina, matyt ir rajonui būtų priimtina, nes tai yra pramoninė zona. Bet studijoj, kuri atlikta, ta vieta neanalizuota, taigi reikėtų vėl iš naujo analizuoti. Matyt, dar turėsim tokio žaidimo pusę metų, metus“, – sakė Klaipėdos vicemeras Artūras Šulcas.

Galimybių studija būtina ir finansavimui gauti. Numatomi skirti apie 100 mln. litų dėl tokio projekto vėlavimo yra perkelti į rezervinių projektų sąrašą.

Tuo metu Vilniaus ir Kauno viešųjų logistikos centrų projektai juda – jų statybos turėtų prasidėti šiemet.

Asta Kažukauskienė
LTV naujienų tarnyba

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24