Ukmergiškiai – tarp didžiausių skolininkų

2012-02-13, 13:18
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Uk­mer­gė­je gy­ve­na dau­giau­siai už te­le­ko­mu­ni­ka­ci­jų pa­slau­gas pra­si­sko­li­nu­sių gy­ven­to­jų. To­kiu ro­dik­liu Uk­mer­gė iš­si­ski­ria „Swed­bank“ As­me­ni­nių fi­nan­sų ins­ti­tu­to eks­per­tų pa­reng­to­je Lie­tu­vos sa­vi­val­dy­bių sta­tis­ti­nių duo­me­nų ana­li­zė­je.

Eks­per­tai at­ski­rai ana­li­zuo­ja­ kiek­vie­ną ša­lies re­gio­ną. Iš duo­me­nų ma­ty­ti, kad mū­sų kraš­tas – Ry­tų Lie­tu­va iš­si­ski­ria kuk­liais eko­no­mi­nės ge­ro­vės ro­dik­liais: čia lė­tai ma­žė­ja ne­dar­bas, itin lė­tai au­ga vi­du­ti­nis dar­bo už­mo­kes­tis.

Uk­mer­gės ro­dik­liai dau­ge­liu at­ve­jų ma­žes­ni ir už Ry­tų Lie­tu­vos, ir už ša­lies vi­dur­kį.

Di­džiau­sią vi­du­ti­nį at­ly­gi­ni­mą Sta­tis­ti­kos de­par­ta­men­tas fik­suo­ja to­se sa­vi­val­dy­bė­se, ku­rio­se gy­ve­na dau­giau­siai aukš­tos kva­li­fi­ka­ci­jos dar­buo­to­jų. Dėl šios prie­žas­ties 2011 m. III ket­vir­tį dau­giau už ša­lies vi­dur­kį (1645 Lt) už­dir­bo Vil­niaus, Klai­pė­dos, Ma­žei­kių, Elek­trė­nų ir Jo­na­vos bei Vi­sa­gi­no gy­ven­to­jai.

Uk­mer­gė­je vi­du­ti­nis dar­bo už­mo­kes­tis šiuo me­tu – 1411 Lt.

Dau­giau nei uk­mer­giš­kiai už­dir­ba pu­sė Lie­tu­vos sa­vi­val­dy­bių gy­ven­to­jų. Vie­nas ma­žiau­sių – Za­ra­sų ir Pa­ne­vė­žio ra­jo­nų vi­du­ti­nis dar­bo už­mo­kes­tis. Jis ne­sie­kia nė 1300 Lt.

Vi­sa­gi­no sen­jo­rai, gau­da­mi vi­du­ti­nę 842 Lt pen­si­ją, pa­gal šį ro­dik­lį pir­mau­ja vi­so­je ša­ly­je. Uk­mer­gė­je vi­du­ti­nė se­nat­vės pen­si­ja – 728 Lt, o vi­du­ti­nė ša­ly­je – 746 Lt. Pa­gal šį ro­dik­lį Uk­mer­gė – 26-ta iš 60 sa­vi­val­dy­bių.

Za­ra­sų, Anykš­čių ir Ig­na­li­nos ra­jo­nuo­se be­dar­bių da­lis yra di­džiau­sia ir su­da­ro be­veik penk­ta­da­lį nuo dar­bin­go am­žiaus gy­ven­to­jų. Uk­mer­gės ra­jo­ne re­gist­ruo­tų be­dar­bių da­lis nuo dar­bin­go am­žiaus gy­ven­to­jų sie­kia 12,8 proc. Šiuo me­tu vi­du­ti­nis Lie­tu­vo­je – 11 proc. Tai­gi Uk­mer­gė pa­gal šį ro­dik­lį vi­sai ne­blo­go­je – 38-oje vie­to­je.

Didžiuliai komunalinių paslaugų kainų skirtumai.

Biržų ir Anykščių rajonų gyventojai už būstų šildymą praėjusių metų III ketvirtį mokėjo kone daugiausiai šalyje – 33,16 ir 32,7 ct/kWh. Tuo pat metu Ukmergėje galiojo beveik 29 ct/kWh šildymo tarifas. Vidutinis Lietuvoje – 27, 22 ct/kWh. Ukmergė čia lyginant su visa Lietuva – 35-oje vietoje.

Rengiant kasmetinę Lietuvos savivaldybių statistinių duomenų analizę, atkreiptas dėmesys ir į gyventojus slegiančias skolas.

Ukmergė čia išsiskyrė – savivaldybėje vidutinis įsiskolinimas už telekomunikacijos paslaugas siekia 835,12 Lt. Iš 1000 ukmergiškių 57 yra pradelsę mokėjimus už šias paslaugas. Prastesni už šiuos duomenis yra tik vienoje šalies savivaldybėje.

Tokia pati situacija rajone buvo ir pernai.

Ekspertai pabrėžia: kai skola už pokalbius viršija minimalų darbo užmokestį, tai svarus neatsakingo asmeninių finansų valdymo požymis.

Ukmergė gerokai prasčiau už kitas savivaldybes atrodo ir vertinant pradelstus vidutinius greitųjų kreditų mokėjimus bei pradelstus mokėjimus už komunalines paslaugas.

Pateiktos statistikos duomenimis, vidutinis pradelstas mokėjimas bankams ir kredito unijoms Ukmergėje – 25 542, Lietuvos vidurkis – 22 531.

Kaip tvarkytis su įsiskolinimais, ukmergiškiai patarimo galėtų kreiptis į rokiškėnus. Rokiškis pateko tarp mažiausią pradelstų mokėjimų sumą turinčių savivaldybių. Be to, šiam rajonui tenka ir labai mažai pradelstų mokėjimų atvejų 1000 gyventojų – pagal pastarąjį rodiklį savivaldybė yra antra Lietuvoje.

Pernai Lietuvoje ketvirtadaliu išaugo dirbančiųjų pagal verslo liudijimą skaičius. Ukmergė tarp 60 savivaldybių – pačiame sąrašo gale: 55-oje vietoje. 1000 gyventojų Ukmergėje tenka 17,6 verslo liudijimai.

Minėtos analizės duomenimis, pagal savivaldybių gyventojų amžių Ukmergė yra viena seniausių – 53 pozicijoje iš 60 savivaldybių. Vidutinis ukmergiškių amžius – 41,9 metai, vidutinis Lietuvoje – 39,8.

Savivaldybėje pernai gyveno vos daugiau nei 43 tūkst. gyventojų. Pagal šį rodiklį mūsų savivaldybė– 22 vietoje iš 60.

Vil­ma NEMUNAITIENĖ

 

www.ukzinios.lt

www.lvcom.eu

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24