Prastėja pramonės lūkesčiai

2012-02-09, 05:53
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Analitikai prognozuoja, kad per pirmąjį šių metų ketvirtį pramonės įmonių plėtra toliau lėtės, o kai kurios šalies pramonės šakos gali patirti stagnaciją.

Tai lems dėl Europos Sąjungos šalių recesijos galintis sulėtėti eksportas ir itin sumažėjęs vidaus vartojimas, praneša LTV „Panorama“.

Lietuvos pramonininkų konfederacija, atlikusi 130 pramonės įmonių apklausą, prognozuoja, kad Lietuvos pramonės įmonės pirmąjį metų ketvirtį gali patirti stagnaciją.

Tik maisto ir metalų pramonėje numatoma nedidelė plėtra, o medienos, tekstilės ir chemijos pramonėje prognozuojamas sąstingis.

Esą tai lems sumenkęs vidaus vartojimas, o šiam įtaką daro „Snoro“ bankrotas ir 2012 metų biudžeto svarstymas Seime.

„Mokesčių pakeitimai, kurie buvo svarstomi, buvo pernelyg dažnai keičiami, jie buvo pateikiami be detalaus vertinimo, kaip jie paveiks verslo aplinką, žmonių perkamąją galią. Jie padidino neapibrėžtumą netgi įmonėse ir dėl to gamintojai pablogino paklausos prognozes“, – sako Pramonininkų konfederacijos analitikas Aleksandras Izgorodinas.

Pasak analitiko, nuo „Snoro“ bankroto nukentėjo 14 proc. apklaustų įmonių – daugiausia jų maisto ir medienos pramonėje. Dėl sutrikusių atsiskaitymų mažėjo jų pardavimai.

Vartojimą menkina ir įmonių ketinimai įšaldyti atlyginimus, jų neketina didinti beveik 80 proc. įmonių. Tačiau, pasak analitiko, viešajame sektoriuje atlyginimai nuolat auga. Per metus, lyginant trečiąjį 2010 metų ketvirtį su tuo pačiu laikotarpiu pernai, algos valdininkams didėjo 3 proc.

„Per metus darbo užmokesčio fondas padidėjo 62,5 milijono litų, tuo metu šiais metais iš nekilnojamo turto mokesčio ketinama surinkti 17 milijonų litų. Todėl iš principo, jeigu nekiltų valdininkų atlyginimai, nebūtų būtinas nekilnojamo turto mokesčio įvedimas“, – sako A. Izgorodinas.

Pramonininkus kiek geriau nuteikia tik eksporto prognozės. Didžioji dalis įmonių mano, kad eksporto apimtys bus stabilios, o recesija Europoje truks tik pusmetį ir sieks pusę procento.

Euro zonai tenka 60 proc. viso Lietuvos eksporto.

Virginija Motiejūnienė
LTV „Panorama“

www.lrt.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24