Vartotojų ginčus spręs taikiai?

2012-02-03, 07:22
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Visos finansų rinkos priežiūrą perėmęs Lietuvos bankas žada, kad bankų, draudikų, kitų finansinių įstaigų ginčų su gyventojais gal ir gausės, bet nagrinėjami jie bus greičiau ir paprasčiau.

Tiesa, banko specialistų sprendimai bus tik rekomendaciniai. Kai kurių nuo bankų nukentėjusių žmonių teigimu, banko pastangos tebus pinigų švaistymas.

Draudikui nesutikus atlyginti sutartos žalos, bankui nesilaikant kredito sutarties sąlygų ar kilus ginčui dėl finansų maklerio įsiūlytos netikusios investicijos, vartotojui nebereikia varstyti trijų skirtingų institucijų durų. Ginčų su finansinių paslaugų teikėjais nagrinėjimą nuo šių metų perėmęs Lietuvos banko departamentas žada, kad dabar ginti savo teises vartotojams bus lengviau.

„Per pastaruosius metus išryškėjo viena neigiama tendencija – ginčai su finansų įstaigomis galų gale atsidurdavo teismuose. Iš to nelaimėdavo niekas, o nukentėdavo pats silpniausias – vartotojas, kuriam bylinėtis su finansų įstaigomis yra ir labai brangu ir trunka labai ilgai“, – pastebėjo Lietuvos banko Finansinių paslaugų ir rinkų priežiūros departamento direktorius Vilius Šapoka.

Banko teigimu, ginčo nagrinėjimas iš viso turėtų trukti ne ilgiau kaip 4 mėnesius. Abi nesutariančias puses bankas žada skatinti siekti taikaus susitarimo. Jei tai nepavyks, siūlys rekomendacinio pobūdžio sprendimą. Toks esą dažnai veikia stipriau nei privalomas nurodymas, nes finansų įstaigos saugo savo reputaciją.

„ Reikėtų pastebėti, kad   nepaisant to, kad sprendimas tik rekomendacinio pobūdžio, neįvykdyti rekomendaciniai sprendimai iš paslaugos teikėjo pusės būtų skelbiami viešai Lietuvos banko ir vartotojų teisių apsaugos tarnybos puslapyje. Toks viešumas rinkos dalyvius priverčia šiek tiek pamąstyti ir nesielgti beatodairiškai, nenumoti ranka į banko sprendimą, kad ir rekomendacinį“, – aiškino Lietuvos banko Finansinių paslaugų ir priežiūros departamento skyriaus viršininkas Darius Andriukaitis.

Kai kurie su bankais besiginčijantys žmonės Lietuvos banko pažadais abejoja. Esą bankams, kitoms finansų įstaigoms žodinės rekomendacijos ar patarimai – buvę nebuvę. Vis dėlto, nuo bankų nukentėjusiems gyventojams atstovaujanti asociacija turi vilčių, kad banko pastangos nenueis veltui.

„Žmones, kurie kreipsis į šią instituciją, mes nukreipsime tinkama linkme. Dabar, kai žmonės kreipiasi, tarkime, į Lietuvos banką ar į Vyriausybę, jie dažnai išgirsta atsakymą, kad tai yra ne tos institucijos jurisdikcija. Kai bus priežiūros tarnyba, dirbanti savo darbą , žmonės bus nukreipti reikiama linkme“, – teigė Nukentėjusiųjų nuo bankų asociacijos direktorė Greta Jurjonaitė.

Lietuvos bankas nagrinės tik vartotojų, neturinčių verslo interesų, ginčus. Naujojo departamento specialistai prognozuoja, kad per metus jiems teks išnagrinėti daugiau kaip tūkstantį ginčų – maždaug tiek jų gaudavo anksčiau tokius konfliktus spręsdavusios Draudimo priežiūros, vertybinių popierių komisijos ir vartotojų teisių apsaugos tarnyba. Skaičiuojama, kad vartotojai į Lietuvos banką galės kreiptis dėl maždaug 500 paslaugų teikėjų.

Aurelija Malakauskaitė ir Marija Gabrienė
LTV „Šiandien“
www.lvcom.eu

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24