Tyrimas parodė, kaip kiaurų daugiabučių sienos tuština gyventojų kišenes

2024-02-12, 07:22
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Tyrimas parodė, kaip kiaurų daugiabučių sienos tuština gyventojų kišenes VŠT nuotr.

Pirmąjį šių metų mėnesį paspaudus žiemiškam šalčiui ūgtels ir sąskaitos už šildymą, mat šilumos suvartojimas tiesiogiai susijęs su lauko oro temperatūra. Nepriklausomai nuo šilumos kainos brangiausiai už šildymą moka tie gyventojai, kurių būstai energetiškai neefektyvūs arba nerenovuoti. Tą parodė ir AB Vilniaus šilumos tinklų atliktas tyrimas, atskleidęs, kaip energetiškai neefektyvūs daugiabučiai švaisto šilumą.

Orams gerokai atvėsus centralizuotos šilumos tiekėjo ekspertai termovizine kamera pažvelgė į skirtingo tipo daugiabučių namų išorines sienas. Visi objektai, kurių temperatūra yra aukštesnė už absoliutų nulį, išspinduliuoja įvairaus ilgio infraraudonųjų spindulių bangas, todėl jas termovizinė kamera geba vizualizuoti. Užfiksuoti vaizdai parodė, kad daugiausiai šilumos prarandama per daugiabučių namų langus ir duris, tačiau blogiausia situacija yra nerenovuotuose senos statybos daugiabučiuose. Čia šiluma į lauką keliauja ir pro neapšiltintas sienas.

„Natūralu, kad tiek laiptinių durys, tiek butų langai yra tie šalčio tilteliai, kurie į lauką išleidžia šilumą, net jeigu daugiabučio namo sienos yra apšiltintos. Tačiau kur kas blogesnė situacija yra tuomet, kai šiluma į lauką skverbiasi pro kampines namų siūles, plyšius ir kitas pastato konstrukcijas, pavyzdžiui, rūsių sienas ar pamatus. Būtent termovizinė kamera ir leidžia vizualiai pamatyti pastato problematiką. Nuotraukos aiškiai rodo, kad nerenovuotų daugiabučių namų sienos ir kitos pastato konstrukcinės dalys į lauką išspinduliuoja daugiausiai šilumos“, – termovizine kamera užfiksuotus vaizdus komentuoja VŠT Energetinio efektyvumo vadovas Juozas Paulėkas.

Anot specialisto, tokių daugiabučių sienos yra neapšiltintos, todėl butams reikalingas didesnis šilumos kiekis, už kurį tenka sumokėti gyventojams, nors, akivaizdu, dalis šilumos tiesiog iškeliauja į lauką. Tokie daugiabučiai yra energetiškai neefektyvūs, todėl gyventojai šildymui turi skirti didesnę dalį finansų.

Centralizuotos šilumos tiekėjas primena, kad sąskaitos už šildymą apskaičiuojamos šilumos kainą dauginant iš suvartoto šilumos kiekio. Jį lemia lauko oro temperatūra ir konkretaus daugiabučio energetinis efektyvumas. Taigi skirtumus tarp sąskaitų lemia pastato būklė.

Pagal VŠT inf. 

 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24