Premjeras: "Rail Baltica" kliūčių nekils, Baltijos šalių pozicija dėl VAE paaiškės gegužės pabaigoje

2014-02-03, 17:03
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Vilniaus klausimas nėra kliūtis tolesniam projekto "Rail Baltica" įgyvendinimui, todėl toliau bus sprendžiami techniniai klausimai ir rengiami dokumentai finansavimui iš Europos Sąjungos (ES) gauti, pirmadienį Taline vykusiame Baltijos Ministrų Tarybos (BMT) ministrų pirmininkų susitikime sutarė Lietuvos, Latvijos ir Estijos vyriausybių vadovai.

Kaip praneša Ministro Pirmininko Spaudos tarnyba, "Rail Baltica" klausimas sukėlė daugiausia diskusijų susitikime. Lietuvos Premjeras Algirdas Butkevičius ir toliau laikėsi savo pozicijos, kad Vilnius turi patekti į greitosios geležinkelio vėžės maršrutą.

"Norėčiau pabrėžti, kad Lietuva suinteresuota ir tvirtai įsipareigojusi įgyvendinti "Rail Baltica" projektą. Ekspertai intensyviai dirba tam, kad būtų išspręsti visi klausimai. Norėčiau pažymėti, kad labai svarbu pateikti bendrą Baltijos valstybių paraišką CEF (Connecting Europe Facility) iki 2016 metų. Projektas turėtų atliepti visų dalyvaujančių valstybių interesus. Lietuva yra viena iš dalyvaujančių šalių, todėl labai svarbu pabrėžti, kad, kaip kad sutarėme Bendroje deklaracijoje, Vilniaus jungtis turi būti traktuojama kaip integrali "Rail Baltica" geležinkelio ir jo infrastruktūros vystymo dalis", - sakė A. Butkevičius.

Lietuvos Vyriausybės vadovas taip pat pabrėžė, jog AECOM studijoje, kuriai ministrai pirmininkai pritarė 2011 metais, iškeltas projekto tikslas - sujungti visas Baltijos šalių sostines, todėl, pasak Premjero, tik įtraukus Vilnių projektas turės teigiamą poveikį viso regiono ekonominiam augimui.

A. Butkevičius teigė, kad, remiantis AECOM studija, rekomenduota, jog raudonosios trasos pasirinkimas "Rail Baltica" būtų tiriamas toliau, detalios išlaidų ir naudos analizės forma ieškant perspektyviausios išeities, kokiu būdu į projektą būtų galima įtraukti Vilnių.

"Mes ketiname parengti ekonominio naudingumo studiją, kuria galėsime pasinaudoti sprendžiant, kaip į projektą integruoti Vilnių", - sakė Premjeras.

Susitikime su Lenkijos Premjeru Donaldu Tusku A. Butkevičius patikino, kad atsakymus dėl Visagino atominės elektrinės kitam premjerų susitikimui paruoš BMT Vyresniųjų pareigūnų komitetas.

Vyriausybės vadovas informavo, jog šiuo metu dirba Lietuvos tarpinstitucinė komisija bendros elektros energijos gamybos, sinchronizavimo su žemyninės Europos tinklais klausimais. Tikimasi, jog į atvirus klausimus bus atsakyta iki vasario pabaigos, o bendrą poziciją Baltijos šalys galės formuluoti gegužės pabaigoje.

Lietuva taip pat parėmė Estijos plėtojamą regioninio suskystintųjų gamtinių dujų terminalo projektą.

Taline aptarti klausimai ir dėl bendrojo elektroninio parašo, ir Baltijos kelio 25-mečio minėjimo.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24