Gydytojai turės deklaruoti privačius ir viešuosius interesus, svarstoma didinti ligoninių finansavimą

2013-09-27, 07:19
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Gydytojai turės deklaruoti privačius ir viešuosius interesus, kad sveikatos apsaugos srityje būtų užtikrintas didesnis skaidrumas. Taip ketvirtadienį nusprendė Vyriausybės strateginis komitetas, pritaręs Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) siūlymams.

Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis teigė, kad šiuo metu nemažai sveikatos apsaugos darbuotojų nedeklaruoja, jog dirba keliose gydymo įstaigose.

"Yra labai daug piktnaudžiavimo sudarant darbo grafikus ir pasinaudojant galimybe, pajuokausiu, vietoj 18 valandų dirbti 24. Kitaip sakant, dirbti keliose vietose. Tuo tarpu tai akivaizdžiai įrodo, kad darbo grafikai sutampa. Negalima vienu metu, tą pačią valandą dirbti trijose vietose. O per tai galima pasiimti daug didesnius atlyginimus", - kalbėjo V. P. Andriukaitis.

Anot ministro, strateginis komitetas pritarė tam, kad tokio reiškinio būtina išvengti.

"Buvo pritarta toms priemonėms, kurias mes pasiūlėme, kad būtų galima tam užkirsti kelią. Pritarėme viešųjų ir privačiųjų interesų deklaravimui", - sakė jis.

Taip pat Vyriausybė siekia papildomo ligoninių finansavimo panaudojus Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) rezervo lėšas.

Pasak ministro, gruodžio mėnesį bus tariamasi, kiek tiksliai pinigų skirti gydymo įstaigoms. Ketvirtadienį ministras neatskleidė net preliminarios sumos.

"Iškėlėme mintį apie tai, kad teks diskutuoti gruodžio mėnesį dėl papildomo finansavimo iš rezervo fondo. Kiek? Dabar nepranešiu žinios, negalima pranešti. Manome, kad yra trys versijos, kaip kilstelėti balą - nuo 0,89 iki 0,90, 0,91 ar 0,92. Tai priklausys nuo bendrų finansinių rodiklių", - sakė V. P. Andriukaitis.

Pasak jo, šios lėšos bus paimtos 2013 m. paslaugoms apmokėti.

V. P. Andriukaitis sakė, kad papildomos PSDF lėšos bus skirtos visam finansų sektoriui, neišskiriant jokių ligoninių pagal tipą ar vietą.

"PSDF fondo rezervas ir pinigai skiriami visam sektoriui. Ir didžiųjų problematika yra sprendžiama balo lygiu. Jei mes turime aukštesnį balą, tuomet persiskirsto finansai ir reikia eiti į konkrečių įstaigų finansavimą, priklausomai nuo įstaigų teikiamų paslaugų struktūros", - sakė ministras.

Pasak jo, didžioji dauguma ligoninių turi finansinių problemų.

"Ligoninių padėtis remiasi dviem skaičiais - kiek jos turi įsiskolinimų ir kiek joms yra skolingi. (...) Tas balansas nuolat kinta. Bet iš esmės finansinių įtampų turi visas sektorius ir galutinai pasakyti, kokie įsiskolinimai bus, galima tik gruodžio mėnesį", - sakė jis.

Pasak ministro, būtina spręsti tokius klausimus kaip dideli gydytojų darbo užmokesčio skirtumai, neefektyvus turto, aparatūros ir kitų išteklių valdymas ar neracionalus pacientų srautų paskirstymas tarp apskrityje veikiančių įstaigų.

V. P. Andriukaitis pabrėžė, kad sveikatos priežiūros įstaigų finansinių problemų sprendimas tiesiogiai susijęs ir su didesniu skaidrumu bei aiškiu gydytojų interesų deklaravimu, kuris padėtų išvengti situacijų, kuomet piktnaudžiaujama asmeniniais ryšiais, siuntimais arba, pavyzdžiui, atvejų, kai dubliuojasi darbo grafikai. Posėdyje konstatuota, jog nesprendžiant skaidrumo problemų, negalima kalbėti ir apie papildomą finansavimą.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24