J. Neverovičius derybose su "Gazprom" pabrėžia Vyriausybės konstruktyvumą

2013-09-20, 17:29
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius derantis su Rusijos koncernu "Gazprom" pabrėžia Vyriausybės konstruktyvumą ir atmeta priekaištus Ministrų kabinetui dėl neveiksnumo.

Ketvirtadienį dėl Lietuvos pusės derybų su rusų dujų milžine "Gazprom" buvo pareikštos dvi skirtingos nuomonės. Prezidentė, J. Neverovičiui pristačius "Gazprom" pozicijas, pareiškė, kad derybos nevyksta. Tuo tarpu Premjeras Algirdas Butkevičius patikino, kad derybas žadama baigti iki šio šildymo sezono pradžios.

"Nenorėčiau komentuoti konkrečių dalykų, kadangi jie nėra vieši. Bet tikrai norėčiau patikinti, kad iš Vyriausybės pusės yra visiškas konstruktyvumas. Mes realistiškai vertiname, ką reikia padaryti tam, kad iki galo įgyvendintume Trečiąjį energetikos paketą Lietuvoje, mes matome neadekvačią kainą, kurią moka Lietuvos vartotojai už dujas. Mes siūlome labai konstruktyvių alternatyvų, kaip spręsti tas problemas mūsų partneriams, ir raginame juos elgtis lygiai taip pat konstruktyviai", - penktadienį per bendrą spaudos konferenciją kartu su Europos Komisijos energetikos komisaru Giunteriu Otingeriu (Guenther Oettinger) po neformalaus energetikos ministrų susitikimo sakė J. Neverovičius.

Ministras pridūrė nenorįs komentuoti šalies vadovės ir Premjero vertinimų, kurie, pasak ministro, galbūt yra šiek tiek ankstyvi.

"Iš Vyriausybės pusės mes tikrai siekiame įgyvendinti visus tikslus dėl mūsų diversifikavimo, bet ir kuo greičiau sumažinti dujų kainą. Toks yra mūsų siekis ir nuo to neatsitrauksime", - teigė J. Neverovičius.

ELTA primena, kad A. Butkevičius praėjusį penktadienį, prabėgus savaitei po susitikimo su "Gazprom" vadovu Aleksejumi Mileriu, gavo raštiškus pasiūlymus Lietuvai, tačiau, kokie jie - neatskleidžiama. Lietuva savo atsakymus ketina pateikti kitą savaitę.

Šiuo metu "Gazprom" dujas Lietuvai parduoda po maždaug 500 JAV dolerių už 1000 kubinių metrų. Skaičiuojama, kad jei pavyktų susitarti dėl 20 proc. nuolaidos, Lietuva per metus sutaupytų apie 330 mln. JAV dolerių. Lietuva kasmet už rusiškas dujas sumokėdavo apie 2 mlrd. litų.

Prezidentė D. Grybauskaitė pareiškė, kad "Gazprom" pateikto pasiūlymo apskritai negalima vadinti derybomis.

"Detalių negaliu sakyti, nes uždėti slaptumo grifai. (...) Mano nuomone, derybos nevyksta. Tam, kad jos vyktų, reikia dviejų pusių noro derėtis", - ketvirtadienį kalbėjo šalies vadovė.

Pasak D. Grybauskaitės, "Gazprom" atsiųstuose dokumentuose yra ne racionalūs pasiūlymai ar numatytų derybų gairės, bet vien tik reikalavimai Lietuvai.


Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24