Europos Parlamento nustatytos taisyklės sušvelnins būsto paskolų riziką

2013-09-11, 08:48
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Antradienį Europos Parlamentas preliminariai pritarė naujoms būsto paskolų taisyklėms. Būsto pirkėjai, planuojantys gauti paskolą, turės būti geriau informuoti apie jos kaštus ir riziką, taip pat bus geriau apsaugoti nuo rinkų svyravimų, kurie gali lemti paskolos pabrangimą. Kartu paskolos gavėjai bus labiau apsaugoti tuo atveju, jei susidurtų su paskolos grąžinimo sunkumais. Prieš galutinį balsavimą EP nariai siekia užtikrinti, kad jos bus tinkamai įgyvendintos ES valstybėse.

Naujosios taisyklės bus taikomos paskoloms, susijusioms su gyvenamosios paskirties turtu ir žeme, kurioje šis turtas įsikūręs ar planuojamas statyti. Nors dalis reikalavimų bus lankstūs, nes būtina atsižvelgti į skirtingų ES valstybių kredito ir būsto rinkas, visose valstybėse paskolos gavėjai turės gauti tos pačios formos informaciją apie būsimą paskolą.

Prieš pasirašydamas kredito sutartį vartotojas turės gauti jam pritaikytą informaciją, kuri leis palyginti rinkoje esančius kreditus, įvertinti jų kaštus ir ilgalaikes finansines pasekmes. Be to, vartotojui siūlomos paskolos sąlygos turės atitikti jo finansinę padėtį ir atsižvelgti į galimas finansines rizikas ateityje. Be to, prieš pasirašant sutartį arba po jos pasirašymo paskolos gavėjams turės būti suteiktas septynių dienų laikotarpis galutiniam sprendimui priimti.

EP nustatė lankstesnes išankstinio paskolos grąžinimo sąlygas ir uždraudė skirti už tai baudą vartotojui. Tačiau kreditoriai turės teisę tikėtis teisingos ir objektyvios kompensacijos už išankstinį kredito grąžinimą, o konkrečias jos sąlygas galės nustatyti kiekviena ES valstybė.

Prieš pasirašydami sutartį dėl paskolos užsienio valiuta vartotojai turės būti įspėti, kad gali kisti paskolos dydis. Be to, tam tikrais atvejais vartotojui turės būti sudaryta galimybė keisti paskolos valiutą pagal tokį kursą, kuris numatytas sutartyje.

Europarlamentarai paragino ES valstybes užtikrinti, kad, paskolos gavėjams nesugebant gražinti paskolos, nekilnojamasis turtas būtų parduotas už geriausią rinkos kainą, taip pat būtų pritaikytos priemonės, leidžiančios grąžinti skolą palankesnėmis sąlygomis. EP nariai taip pat įtraukė nuostatą, leidžiančią kreditoriui ir vartotojui paskolos sutartyje numatyti, kad norint grąžinti kreditą pakanka kreditoriui grąžinti arba perduoti garantiją, t.y., patį turtą.

Europarlamentarai pritarė taisyklių pataisoms, tačiau nebalsavo dėl galutinio dokumento, nes nori įsitikinti, kad ES valstybės pasirengusios tinkamai įgyvendinti šias taisykles, dėl kurių iš esmės jau pasiektas kompromisas.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24