Valstybės tarnautojų ir teisėjų algų atkūrimui reikėtų apie 215 mln. litų

2013-08-28, 05:02
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

 Konstitucinio Teismo (KT) nutarimus dėl neproporcingų atlyginimų sumažinimo ketinama įgyvendinti kitais metais, sako finansų ministras Rimantas Šadžius.

Antradienį su ministru susitikusi Prezidentė Dalia Grybauskaitė akcentavo, kad turi būti vykdomas ir KT nutarimas dėl atlyginimų mažinimo neproporcingumo.

Prezidentės teigimu, Finansų ministerija Vyriausybei siūlo ne patį optimaliausią sprendimą KT nutarimui įgyvendinti.
Pasak šalies vadovės, Vyriausybės pasiūlymas atkurti sumažintus atlyginimų koeficientus tik siaurai ir ne pačius mažiausius atlyginimus gaunančiai grupei - statutiniams pareigūnams ir teisėjams dar labiau didina disproporcijas ir pažeidžia socialinio teisingumo principus.

"Manau, kad svarstysime realias galimybes, kadangi visa tai remiasi į pinigus, šitą klausimą išspręsti 2014 m.", - po susitikimo su Prezidente žurnalistams sake R. Šadžius.

Remiantis skaičiavimais, tam įgyvendinti kitąmet valstybės ir savivaldybės biudžete papildomai reikėtų 215 mln. litų.

"Šią sumą kažkokiu būdu formuodami savo 2014 m. biudžetą turime surasti", - kalbėjo ministras ir pripažino, kad tai būsianti nelengva užduotis. Stengiantis išlaikyti fiskalinę drausmę bei nedidinti valstybės skolos, anot ministro, reikės perplanuoti pradinį 2014 m. biudžeto projektą.

Klausiamas, ar jau šiemet nors kiek ketinama didinti atlyginimus KT paminėtoms kategorijoms - pareigūnams, tarnautojams ir teisėjams, R. Šadžius teigė, kad šioms trims kategorijoms sumažinti atlyginimai nustoja savaime galioti nuo spalio 1 dienos. Esą jau yra sugalvotas modelis, kaip būtų galima mokėti atlyginimus, apskaičiuotus pagal nesumažintus koeficientus minėtoms kategorijoms iš esamų šių metų biudžeto lėšų, atitinkamą trūkumą kompensuojant sausį.

"Manau, kad tai reikia padaryti ne vėliau, kaip kitų metų sausio mėnesį iš 2014 m. biudžeto", - patikino R. Šadžius.

Skaičiuojama, kad šiais metais KT įvardintoms kategorijoms papildomai reikėtų apie 34 mln. litų. Dalis šios sumos bus padengiama iš sutaupytų lėšų - Vyriausybė laikosi nuostatos, kad šiemet neturėtų būti išmokamos kalėdinės premijos ministerijų darbuotojams, o išmokami atlyginimai pagal nustatytus koeficientus. Tuo tarpu kitiems metams visoms biudžetinių darbuotojų kategorijoms - mokytojams, aukštųjų mokyklų dėstytojams, valstybės įstaigų, savivaldybių darbuotojams, dirbantiems pagal darbo sutartis, kultūros darbuotojams, valstybės tarnautojams, - dabartiniais paskaičiavimais, reikėtų apie 215 mln. litų.

Finansų ministras politikus, ketinančius dar labiau išpūsti valstybės biudžetą, ketina suvaldyti galiojančiu Fiskalinių drausmės įstatymu, nustatančiu, kiek gali didėti išlaidos 2014 m. R. Šadžius patikino iš Prezidentės išgirdęs, kad šalies vadovė labai palaikys Vyriausybę laikantis šio įstatymo.

Pasisakydamas dėl neproporcingai sumažintų pensijų kompensavimo, ministras pabrėžė, kad tai yra prioritetinis šios, Algirdo Butkevičiaus vadovaujamos, Vyriausybės darbas.

Sumažintos pensijos, ministro vertinimu, galėtų būti grąžintos nuo 2015 m., tačiau yra kelios KT nustatytos sąlygos, t. y., pirmiausia, turi būti paisoma valstybės finansinio stabilumo, kas reiškia, kad turi būti sukaupta pakankamai lėšų bent daliniam pensijų atkūrimui.

"Galėčiau konstatuoti, kad, pagal šiandienines projekcijas, 2014 m. mes tokių lėšų neturėsime, tačiau ateityje, turbūt 2015 m., būčiau labiau optimistas, ir mes galėtume pradėti mokėti kompensacijas. Atitinkamai iki to laikotarpio priimsime atitinkamus teisės aktus, kuriais bus nustatyta kam, kada, kokia tvarka (bus grąžinamos sumažintos pensijos, - ELTA)", - sakė ministras.

Pensijų kompensavimui reikalingų pinigų įverčiai, pasak ministro, skiriasi iki dviejų kartų, esą tai yra dideli triženkliai milijonai, ir konkreti suma neįvardijama.

"Priklausomai nuo kompensavimo mechanizmo, be abejo, ta suma turės būti konkrečiai suskaičiuota ir įrašyta mūsų statistinėse ataskaitose", - dėstė R. Šadžius.

 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24