Premjeras: sutartis su "Chevron" būtų pasirašoma tik atlikus poveikio aplinkai vertinimą

2013-07-19, 14:19
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Tuo atveju, jeigu Aplinkos ministerijos sudaryta komisija JAV energetikos bendrovę "Chevron" paskelbtų skalūnų dujų žvalgybos Vakarų Lietuvoje konkurso laimėtoja, sutartis su ja būtų pasirašoma tik po poveikio aplinkai vertinimo, sako Premjeras Algirdas Butkevičius.

"Sutartis bus pasirašyta tada, kada poveikio aplinkai vertinimas bus atliktas. O poveikio aplinkai vertinime turi būti klausimai suderinti dėl tolimesnių žingsnių su bendruomenės nariais", - penktadienį žurnalistams sakė Vyriausybės vadovas.

Tačiau A. Butkevičius neįvardino, kada yra galutinis terminas šiam vertinimui atlikti - tai esą priklauso nuo pačių organizatorių.

"Yra tam tikri terminai. Yra paskelbiama, kad tam tikroje vietovėje bus atliktas poveikio aplinkai vertinimas, ir tada jau priklauso nuo pačių organizatorių, kurie šitą darbą vykdo", - sakė Ministras Pirmininkas.

Klausiamas, ar gali keistis pati sutartis su "Chevron", Premjeras teigė, kad ji keistis negali.

"Sutartis turi atitikti konkurso sąlygas", - patikino A. Butkevičius.

Aplinkos ministerijos komisija penktadienį turėtų nuspręsti, ar bus siūloma JAV energetikos kompaniją "Chevron" skelbti skalūnų dujų žvalgybos ir gavybos konkurso laimėtoja. Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis yra sakęs, kad galutinį sprendimą priims Vyriausybė.

Mokslininkai spėja, kad Lietuvos gelmėse potencialiai gali būti apie 100 mlrd. kubinių metrų skalūnų dujų, tačiau techniškai įmanoma išgauti apie dešimtadalį jų - 10-12 mlrd. kubinių metrų. Laimėjusi konkursą "Chevron" ne mažiau kaip 4-5 metus žvalgytų skalūnų dujas Lietuvoje ir tik tada nustatytų, kokie realūs išgaunami jų kiekiai. Į žvalgybą amerikiečiai žada investuoti ne mažiau kaip 80 mln. litų.

Tam prieštarauja vietos bendruomenės, sostinėje surengusios ne vieną piketą.


www.L24.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24