EK narė: skalūnų dujos neturėtų būti suprantamos kaip stebuklingas receptas visoms problemoms spręsti

2013-07-17, 18:06
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Europoje turėtų būti reglamentuojama skalūnų dujų gavyba ir eksploatacija, pareiškė Vilniuje viešinti už veiksmus klimato srityje atsakinga Europos Komisijos (EK) narė Koni Hedegard (Connie Hedegaard) ir pabrėžė, kad skalūnų dujos yra ne pagrindinis, o alternatyvus energijos šaltinis.

Trečiadienį per bendrą spaudos konferenciją su aplinkos ministru Valentinu Mazuroniu už veiksmus klimato srityje atsakinga K. Hedegard pabrėžė, kad energetikos rūšies pasirinkimas yra kiekvienos šalies individualus reikalas.

"Energetikos krepšelis yra valstybių narių reikalas, jos gali apsispręsti - naudoti skalūnų dujas ar ne", - kalbėjo viešnia.

Klausiama, kokią įtaką skalūnų dujų gavyba gali turėti aplinkai, politikė EK narė pabrėžė, kad skalūnų dujos neturėtų būti pagrindinis energijos šaltinis. Pasak jos, geriau skalūnų dujas išgauti Europoje, negu jas importuoti.

"Klimato kaitos prasme yra vienas svarbus klausimas - kad skalūnų dujos nebūtų suprantamos kaip kažkoks stebuklingas receptas visoms problemoms spręsti. Skalūnų dujos, vis tiktai reikia susiprasti, yra iškastinis kuras, tačiau kaip alternatyva naftai ar kažkam kitam skalūnų dujos galėtų būti svarstomos", - sakė K. Hedegard.

Vis dėlto politikė ragino nepamiršti atsinaujinančių energijos šaltinių ir atkreipė dėmesį į skalūnų dujų gavybos ir eksploatavimo reglamentavimą Europoje.

"Tad, jeigu neįsivaizduosite, kad jos gali būti geresnis variantas negu atsinaujinantieji šaltiniai ar kažkas kita - viskas gerai. Tačiau, kaip vakar buvo pasakyta, turi būti kažkoks bendras reglamentavimo būdas Europoje, kad valstybės narės galėtų žinoti, ką jos gali padaryti, jeigu pradės eksploatuoti skalūnų dujas Europoje", - sakė už veiksmus klimato srityje atsakinga EK narė.

Vilniuje šiomis dienomis vyksta neformalus Europos Sąjungos šalių aplinkos ministrų susitikimas.

Prancūzija uždraudė skalūnų dujų gavybą prieš dvejus metus, vadovaujant prezidentui Nikolia Sarkozi (Nicolas Sarkozy). Sprendimas buvo priimtas dėl to, kad dujų gavybos technologija skaldo dirvą ir todėl gali pakenkti aplinkai. Dabartinis Prancūzijos prezidentas Fransua Olandas (Francois Hollande) pareiškė, kad, kol nesibaigs jo kadencija, šalyje nebus išgaunamos skalūnų dujos.

Prancūzija tapo pirmąja šalimi, uždraudusia šio energijos šaltinio gavybą, po jos tokį sprendimą priėmė Bulgarija ir kelios kitos šalys.

Penktadienį Lietuvoje turėtų paaiškėti konkurso dėl skalūnų dujų žvalgybos laimėtojas. Tikėtina, kaip yra minėjęs V. Mazuronis, kad konkurso nugalėtoju taps vienintelė jame dalyvavusi JAV kompanija "Chevron".

EK šiuo metu atlieka skalūnų dujų poveikio vertinimą ir dar nėra priėmusi sprendimo dėl dujų gavybos.



www.L24.lt

Komentarai  

 
#1 ... 2013-07-17 23:14
nu va, nu jo - kam atiteks tos dujos alternatyviai??????? ?????????
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24