Vartojimo kreditų teikėjai privalo pateikti prašymus įrašyti juos į viešąjį vartojimo kredito davėjų sąrašą

2011-06-21, 10:16
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

tyrimas-kam-dazniausiai-imami-greitieji-vartojimo-kreditai2Vartojimo kredito įstatyme, įsigaliojusiame 2011 m. balandžio 1 d., nustatyta, kad vartojimo kredito davėjai (tarpininkai), kurie šio įstatymo įsigaliojimo metu teikė vartojimo kreditus, privalo per tris mėnesius, t. y. iki liepos 1 d. pateikti Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai (toliau – Tarnyba) prašymą įrašyti juos į viešąjį vartojimo kredito davėjų (tarpininkų) sąrašą.

Kartu su prašymu vartojimo kredito teikėjas privalo Tarnybai pateikti informaciją apie viešąjį registrą, kuriame būtų galima patikrinti pagrindinius jo duomenis, vartojimo kredito gavėjų mokumo vertinimo taisykles, vartojimo kredito gavėjų skundų nagrinėjimo taisykles ir informaciją apie duomenų bazes, kuriose tikrinamas vartojimo kredito gavėjų mokumas. Jeigu kreditus teikiantis asmuo naudojasi vartojimo kredito tarpininkų paslaugomis, Tarnybai reikia pateikti ir vartojimo kredito tarpininkų sąrašą.

Prašymą teikiantis juridinis asmuo turi nurodyti vartojimo kredito tarpininko pavadinimą, buveinės adresą, (jeigu vartojimo kredito tarpininkas yra fizinis asmuo - jo vardą, pavardę ir adresą) bei informaciją apie viešąjį registrą, kuriame Tarnyba galėtų patikrinti pagrindinius vartojimo kredito tarpininko duomenis.

Kredito teikėjas neprivalo pateikti vartojimo kredito gavėjų skundų nagrinėjimo taisyklių ir informacijos apie duomenų bazes, kuriose tikrinamas vartojimo kredito gavėjų mokumas, jeigu ši informacija yra nurodyta elgesio kodekse, kuriuo savo veikloje jis vadovaujasi ir kuris Lietuvos Respublikos nesąžiningos komercinės veiklos vartotojams draudimo įstatymo nustatyta tvarka yra pateiktas Tarnybai.


Vartojimo kredito tarpininkai privalo Tarnybai pateikti prašymą įrašyti į viešąjį vartojimo kredito davėjų sąrašą ir informaciją apie viešąjį registrą, kuriame būtų galima patikrinti pagrindinius asmens duomenis. Šią informaciją vartojimo kredito tarpininkas pateikti neprivalo tuo atveju, jeigu vartojimo kredito teikėjas nustatyta tvarka Tarnybą informavo apie jį kaip apie vartojimo kredito tarpininką.

Vadovaudamasi Vartojimo kredito įstatymo 24 str. 4 d. Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba apie asmens įrašymą į viešąjį vartojimo kredito davėjų (tarpininkų) sąrašą skelbs ir šią informaciją periodiškai atnaujins savo interneto svetainėje www.vvtat.lt. Tarnyba primena, kad nustatytu laiku nepateikusių prašymų ir neįtrauktų į aukščiau minėtą sąrašą vartojimo kredito davėjų veikla nuo liepos 1 d. bus neteisėta ir jiems gali būti taikomos Vartojimo kredito įstatymu nustatytos sankcijos.
Išsamesnė informacija pateikiama Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos interneto svetainėje adresu http://vvtat.lt/index.php?510370016

vvtat.lt inf.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24