R. Žemaitaitis: įstatymo pataisa naudinga ne tik valstybei, bet ir gyventojams

2013-07-08, 10:17
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Remigijus Žemaitaitis sako, kad pasibaigusioje Seimo sesijoje priimti Valstybės ir savivaldybės įmonių įstatymo pakeitimai, kuriais įtvirtinta galimybė atleisti valstybės įmones nuo pelno įmokų mokėjimo, sudarys sąlygas Lietuvos valstybei gauti akivaizdžiai didesnę finansinę naudą, lyginant su šių lėšų perdavimu tiesiogiai į valstybės biudžetą. Jis pažymi, kad ilgalaikėje perspektyvoje sukurtas turtas lieka valstybės nuosavybėje ir ateityje užtikrina papildomas nuolatines ir didesnes pajamas į valstybės biudžetą.

"Svarbu pažymėti, kad priimti pakeitimai bus naudingi ne tik Lietuvos valstybei, bet ir jos gyventojams. Atsiras galimybės kurti papildomas darbo vietas, bus mokami kiti mokesčiai, kurie papildys valstybės ir savivaldybių biudžetus", - sako Seimo narys.

Komentuodamas priimtą Valstybės ir savivaldybės įmonių įstatymo 15 straipsnio pakeitimą, R. Žemaitaitis sako, kad valstybės įmonių atleidimas galimas tik esant atitinkamoms sąlygoms: pirma, atleidžiama tik tokia valstybės įmonė, kuri yra įrašyta Strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčių įmonių ir įrenginių bei kitų nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įmonių įstatyme, antra, valstybės įmonė valdo, naudoja ir disponuoja strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčius valstybei nuosavybės teise priklausančius įrenginius, trečia, įgyvendina pripažintą ypatingos valstybinės svarbos ar valstybei svarbų ekonominį projektą.

Inicijuoti projekto rengimą Seimo narį R. Žemaitaitį paskatino siekis sparčiau įgyvendinti naujus valstybinę reikšmę turinčius investicinius projektus, dėl kurių didėtų Lietuvos valstybei priklausančio turto vertė, būtų kuriamos naujos darbo vietos, plėtojama infrastruktūra, sparčiau vystytųsi ūkio šakos.

Kaip priimti pakeitimai paveiks valstybės įmones, R. Žemaitaitis analizuoja, vertindamas VĮ Klaipėdos valstybinio jūrų uosto situaciją. Jo duomenimis, 2001-2011 metais dėl investicijų į Klaipėdos uosto infrastruktūrą turto vertė išaugo nuo 636 mln. Lt iki 1171 mln. Lt, t. y. VĮ Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos valdomo turto vertė išaugo 535 mln. Lt. 2001 m. Klaipėdos uoste buvo perkrauta 17,2 mln. t krovinių, o 2011 m. - 36,6 mln. t - t. y. 19,4 mln. t daugiau.

"Priėmus tokį reglamentavimą, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija turės galimybę įgyvendinti suplanuotus ir atsiperkančius Klaipėdos uosto infrastruktūros projektus, valstybės biudžetas vidutiniškai per metus gaus 158 mln. Lt pajamų. Kadangi šiuo metu Klaipėdos uosto infrastruktūros parametrai nėra pakankamai geri tam, kad būtų išlaikytas eksportuojančių ūkio sektorių konkurencingumas eksporto rinkose, tai gali turėti neigiamų padarinių.

R. Žemaitaičio nuomone, jei atitinkami pakeitimai Lietuvos teisės aktų bazėje nebūtų buvę atlikti, tiek ilgalaikėje, tiek trumpalaikėje perspektyvoje įmonės pelno apmokestinimas ir (ar) pelno pervedimas į Lietuvos valstybės biudžetą turėtų neigiamos įtakos tolimesniam Klaipėdos uosto vystymuisi, konkurencingumui ir neišvengiamai valstybės biudžetui", - mano R. Žemaitaitis.

Seimo narys R. Žemaitaitis prognozuoja, kad Valstybės ir savivaldybių įmonių įstatymo pataisų reali nauda valstybei, biudžetui ir jos gyventojams finansiškai turėtų pasireikšti jau po pustrečių metų.

www.l24.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24