Lietuvos finansų ministras ragina siekti ES šalių sutarimo dėl bankų pertvarkos

2013-06-21, 12:27
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Lietuvos finansų ministras Rimantas Šadžius paragino sutelkti dėmesį į bankų sektoriaus finansuojamą bankų pertvarkymą bei kvietė birželio 21 d. Liuksemburge vyksiančio Ekonomikos ir finansų reikalų tarybos (ECOFIN) posėdžio metu siekti sutarimo.

„Siekiama užtikrinti, kad problemų patyrusių bankų pertvarka būtų finansuojama šio sektoriaus, o ne mokesčių mokėtojų lėšomis. Bankų gaivinimas ir pertvarkymas yra pagrindinis klausimas labai intensyvioje Tarybos darbotvarkėje, likus savaitei iki jo aptarimo Europos Vadovų Taryboje. Labai svarbu pasiekti bendrą sutarimą penktadienį", - sako ministras R. Šadžius.

Pasiūlymu dėl Bankų pertvarkymo direktyvos, kurį pateikė Europos Komisija prieš metus, siekiama įtvirtinti naujus prevencinius, ankstyvosios intervencijos ir pertvarkymo instrumentus, paskirti už jų taikymą atsakingas nacionalines institucijas, nustatyti pertvarkymo priemonių finansavimo fondus. Jis yra vienas iš ES bankų sąjungos kūrimo elementų.

ES finansų ministrams priėjus vieningos nuomonės, būtų duotas startas pradėti derybas su Europos Parlamentu. Ši direktyva yra viena iš Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai, prasidėsiančio liepos 1 d., prioritetų.

ECOFIN posėdyje ketinama pritarti Tarybos rekomendacijoms, skirtoms valstybėms narėms - kaip ekonominės ir finansinės politikos koordinavimo ir priežiūros Europos semestro daliai.

Tarp Lietuvai adresuotų rekomendacijų 2013–2014 m. nurodomas poreikis užtikrinti ekonomikos augimui palankią fiskalinę konsolidaciją, peržiūrėti kai kuriuos mokesčių sistemos elementus, tęsti darbus pensijų reformos srityje, mažinti socialinę atskirtį ir skatinti priemones, gerinančias pastatų energetinį efektyvumą.

Tarybos posėdyje ketinama nutraukti perviršinio biudžeto deficito procedūrą Lietuvai, Latvijai, Vengrijai, Italijai ir Rumunijai, šalims, kurios pasiekė savo biudžeto tikslus. Tarybos posėdžio metu turėtų būti pratęsti perviršinio biudžeto deficito ištaisymo terminai Ispanijai, Prancūzijai, Portugalijai, Slovėnijai, Nyderlandams ir Lenkijai, taip pat pradėta perviršinio biudžeto deficito procedūra Maltai bei įspėta Belgija dėl papildomų priemonių taikymo, siekiant ištaisyti deficitą.

Tarybos posėdyje taip pat ketinama priimti rekomendaciją dėl Latvijos stojimo į euro zoną nuo 2014 m. sausio 1 d. (balsavime dalyvaus tik tos valstybės narės, kurių valiuta - euras). Šią rekomendaciją vėliau svarstys Europos Vadovų Taryba.

Birželio 21 d. ministras R. Šadžius ketina pasirašyti pajamų dvigubo apmokestinimo išvengimo sutartį su Kipro finansų ministru Harriu Georgiades.

Birželio 19 d. Briuselyje ministras R. Šadžius susitiko su EP Regioninės plėtros komiteto pirmininke Danuta Hübner ir EP Ekonomikos ir pinigų politikos komiteto nariais Wolfu Klinzu ir Sylvie Goulard.

www.finmin.lt

www.L24.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24