Situacija ES darbo rinkoje - labai prasta

2013-06-20, 15:14
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

ES darbo rinka yra labai prastos būklės, perspėja Briuselis. Vis daugiau žmonių neturi darbo, daug jų randa darbą žemiau turimos kvalifikacijos. Pagerėjimo nežadama...

Prastėja ir socialinė situacija. Auga skirtumai tarp skurdžiausiai ir labiausiai pasiturinčiai gyvenančių valstybių, skelbia Europos Komisijos ataskaita. Ypač kelia nerimą informacijos apie darbo rinką. Vidutinis nedarbo lygis ES yra rekordiškai aukštas ir š. m. sausį siekė 10,8 proc., Lietuvoje - 13,3 proc.

Nuolatinis darbo rinkos susitraukimas lėmė, kad nuo 2012 m. liepos darbo neteko 2,6 mln. žmonių (palyginti su 2012 m. kovu, nedarbo lygis išaugo 11,6 proc.).

Ilgai darbo neturi 4,5 proc. darbingo amžiaus ES gyventojų. Jų skaičius auga daugelyje ES šalių ir kai kuriose jų pasiekė rekordiškai aukštą lygį. Deja, kaip skelbia ataskaita, ši augimo tendencija išsilaikys ir toliau. Be to, remiantis Europos Sąjungos dokumentu, 2011 m. apie 8,6 mln. žmonių dirbo ne visą darbo dieną, žemiau savo profesinio pasirengimo. Beveik 10,9 mln. atsidūrė „šešėlinėje srityje", dirbo kartkartėmis, pripuolamai, ilgai neturėdami jokio darbo.

Jaunų žmonių atveju ši tendencija ypač kelia nerimą. Jaunimo nedarbas praėjusių metų liepą sudarė 22,5 proc., o 12 šalių buvo daugiau nei 25 proc. Tik Austrijoje, Vokietijoje ir Olandijoje nedarbo lygis nesiekė 10 proc.

Sumažėjo namų ūkių pajamos, nors didžiausias nuosmukis dviejuose trečdaliuose šalių užfiksuotas 2009-2011 metais. Blogiausiai šioje statistikoje atrodo Graikija (sumažėjimas 15,7 proc.) ir Airija (9 proc.), toliau seka Lietuva, Ispanija, Kipras ir Vengrija (daugiau nei 4 proc.). Lietuva taip pat atsidūrė tarp šalių, kuriose vaikų, kuriems gresia skurdas, skaičius siekia per 20 proc., kaip ir Ispanijoje, Graikijoje, Lenkijoje, Bulgarijoje, Portugalijoje, Italijoje, Rumunijoje, Latvijoje ir Liuksemburge.

ES lieka krizėje arba arti jos nuo 2011 metų pabaigos, o nuotaikos rinkoje šiuo metu yra blogiausios imant nuo trejų metų. Galimybės rasti darbą vis dar yra nedidelės palyginti su konjunktūra iki krizės.

Šio sulėtėjimo implikacijos - tai jau ne vien nedarbas, bet ir auganti apatija žmonių, kurie negali rasti darbo, nesimoko, nedalyvauja jokiose mokymo programose, skelbia ataskaita.

Anot analitikų, nedarbo lygis augs ir 2014 metais. Iki šiol viena krizė pakurstydavo kitą ir apėmė jau ne vien Europą, bet ir JAV, o pastaruoju metu - ir Kiniją.

Zygmunt Ždanovič

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24