Siūloma leisti dalimis sumokėti PVM

2013-06-10, 10:12
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Siūloma užtikrinti, kad juridiniai asmenys, teikiantys paslaugas pagal sudarytas sutartis su valstybės ar savivaldybių institucijomis, PVM turėtų teisę sumokėti dalimis. PVM būtų mokamas dalimis kiekvieno atlygio dalies sumokėjimo momentu pagal Vyriausybės įgaliotos institucijos nustatytą tvarką.

Tokį Pridėtinės vertės mokesčio pakeitimo projektą Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Seimo narys "darbietis" Vytautas Gapšys.

Įmonės pagal sudarytas sutartis su valstybės ir savivaldybių institucijomis teikia įvairias paslaugas, tam įsigydamos reikiamų medžiagų, už kurias turi sumokėti PVM mokestį, o už įmonės atliktus darbus valstybės ir savivaldybių institucijos galutinai atsiskaito tiktai atidavus objektą ar pasirašius užbaigtų darbų aktą. Kartais tai užtrunka mėnesius ar metus. Taip įmonės savo lėšas "įšaldo" neterminuotam laikui, o ir PVM grąžinimas užtrunka iki metų laiko",- sako V. Gapšys.

Pasak jo, daugelyje šalies rajonų yra didelis nedarbas ir įmonės mažai turi apyvartinių lėšų, o norint laiku bei kokybiškai vykdyti sutartinius darbus, perkant būtinas prekes, avansu sumoka 21 proc. PVM tarifą.

"Dėl lėšų stygiaus jos dažnai yra priverstos imti paskolas iš komercinių bankų. Taigi įmonės, kurios vykdo valstybės ar savivaldybių užsakymus atsiduria nelygiomis sąlygomis su kitomis paslaugų įmonėmis. Siekiant užtikrinti įmonių atsiskaitymo lygiateisiškumo principą, kyla būtinybė papildyti Pridėtinės vertės mokesčio įstatymą",- mano V. Gapšys.

Tikimasi, kad įstatymo projekto įgyvendinimas pagerins verslo sąlygas ir suteiks didelę paramą verslo plėtrai - ypač nedidelėms įmonėms šalies regionuose, padės išsaugoti darbo vietas ir skatins naujų darbo vietų kūrimą.

Šiuo metu PVM mokesčio įstatyme tokios išlygos nėra. Perkant žaliavas, medžiagas ar teikiant kitas paslaugas įmonės iškarto turi sumokėti 21 procentą PVM tarifą.

Siūloma, kad įstatymo pataisa įsigaliotų nuo 2014 m. sausio 1 d.

www.l24.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24