B. Vėsaitė pasirašė Lietuvos ir Kazachstano ekonominio bendradarbiavimo protokolą

2013-05-21, 19:17
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Antradienį Kazachstano sostinėje Astanoje Lietuvos delegacijos vadovė ūkio ministrė Birutė Vėsaitė ir Kazachstano Respublikos finansų ministerijos atsakingoji sekretorė Natalija Koržova po devintojo Lietuvos ir Kazachstano tarpvyriausybinės komisijos posėdžio pasirašė prekybos ir ekonominio bendradarbiavimo protokolą.

Buvo aptartos įvairios ekonominio bendradarbiavimo sritys, tokios kaip transportas, turizmas, standartizacija, informacinės technologijos, švietimas, mokslas ir technologijos, sveikatos apsauga, žemės ūkis, pramonė, muitinės tarnybos ir kitos galimos verslo bendradarbiavimo sritys.

Pasak ūkio ministrės, ypatingas dėmesys buvo skirtas tolesniam konteinerių traukinio "Saulė" projektui plėtoti. Tarpvyriausybinė komisija atsižvelgė į ekspertų susitikimo, vykusio balandžio 29 d., rezultatus ir rekomendavo šalims imtis priemonių kuriant konkurencingas bei patrauklias sąlygas vystyti minėtą projektą.

Komisijos posėdyje Lietuvos delegacijos atstovai informavo apie kuriamą logistikos centrų infrastruktūrą Lietuvoje (Vilniuje, Kaune bei Klaipėdoje) ir pasiūlė Kazachstano partneriams ir investuotojams dalyvauti statant logistikos terminalus. Taip pat kvietė pasinaudoti galimybe ir pristatyti savo logistikos paslaugas kuriamų centrų teritorijoje.

Sveikatos priežiūros srityje šalys susitarė toliau plėtoti sėkmingą bendradarbiavimą, ypač onkologijos, reabilitacijos, gerontologijos, kardiologijos ir kardiochirurgijos, informacinių technologijų srityse. Komisija akcentavo, kad būtina sistemingai bendradarbiauti atliekant minėtų sričių reformas, keliant specialistų kvalifikaciją, diegiant naujas paslaugas ir procesus, taip pat vykdant bendrus mokslinius projektus abiem šalims svarbiomis sveikatos apsaugos kryptimis.

Lietuvos švietimo ir mokslo srities delegacijos atstovai pateikė pasiūlymą dėl galimybių Kazachstano piliečiams studijuoti Lietuvos aukštosiose mokyklose ir kvietė pasinaudoti Lietuvos valstybės siūlomomis stipendijomis. Taip pat pasiektas sutarimas pradėti plačiau bendradarbiauti mokslo ir technologijų srityje.

Pristatant turizmo galimybes buvo akcentuotas sveikatos, kultūrinis, aktyvaus poilsio ir verslo turizmas. Per posėdį sutarta, kad Kazachstanas palaikys Lietuvos kandidatūrą į Jungtinių Tautų Pasaulio turizmo organizacijos vykdomąją tarybą.

Taip pat vyko ir Lietuvos valstybės institucijų ir verslo atstovų susitikimai, kuriuose buvo aptarti įvairūs bendradarbiavimo klausimai su atitinkamų Kazachstano organizacijų ir institucijų atstovais.

Sėkmingas Lietuvos ir Kazachstano bendradarbiavimas davė ir konkrečių rezultatų. Tarpvyriausybinės komisijos posėdžio metu "Arvi" įmonių grupės valdybos pirmininkas ir generalinis direktorius Vidmantas Kučinskas pasirašė investicinę sutartį su didžiausiu Kazachstano trąšų gamintoju "Kazfosfat" dėl šios įmonės rekonstrukcijos.

Per vizitą Kazachstane planuojami ūkio ministrės B. Vėsaitės susitikimai su ekonomikos ir biudžeto planavimo ministru Jerbolatu Dosajevu bei pramonės ir naujųjų technologijų ministru Asetu Isekeševu, taip pat ūkio ministrė dalyvaus Astanos ekonomikos forume.


www.L24.lt 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24