Pradedama „Rail Baltica" ruožo nuo Lietuvos ir Lenkijos sienos iki Mockavos rekonstrukcija

2013-05-21, 16:32
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Šiandien Mockavos geležinkelio stotyje iškilmingai pažymėtas naujas europinės geležinkelio vėžės projekto „Rail Baltica" etapas – pradedama ruožo nuo Lenkijos ir Lietuvos sienos iki Mockavos rekonstrukcija. Darbų pradžios ceremonijoje dalyvavo Lietuvos Respublikos Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius ir susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius.

„Kiek daugiau nei prieš pusantrų metų buvo baigti Mockavos–Šeštokų ruožo sugretinto kelio tiesimo darbai, šiandien galime pasidžiaugti pradedamais europinės vėžės rekonstrukcijos darbais nuo Mockavos iki Lenkijos ir Lietuvos valstybių sienos. Šie darbai ypatingai svarbūs tuo, kad europinė vėžė – tai Lietuvos jungtis su Europos geležinkelių sistema, kuri sudarys galimybes pasiūlyti naujų efektyvių logistikos sprendimų, glaudžiai bendradarbiaujant su Europos Sąjungos šalimis organizuoti keleivių ir krovinių vežimą įvairiarūšiu transportu", – sakė susisiekimo ministras R. Sinkevičius.

Ministras pabrėžė, kad kuriant logistinę grandinę jau priimti konkretūs sprendimai dėl Kauno viešojo logistikos centro, privataus intermodalinio terminalo Mockavoje, Lietuvos geležinkelių logistikos centro Šeštokuose.

Naujajame darbų etape iš viso numatoma rekonstruoti apie 13 km ilgio esamą europinės vėžės (1435 mm pločio) geležinkelio ruožą, prasidedantį už Mockavos geležinkelio stoties ir pasibaigiantį Lenkijoje ties pirmąja bėgių sandūra, taip pat apie 11 km Mockavos geležinkelio stoties kelių. Be to, minėtame ruože bus rekonstruotos pervažos ir kelio statiniai, įrengtas aptvėrimas ir garsą slopinančios sienutės.

Minėtus rekonstrukcijos darbus iki 2014 m. pabaigos atliks konkursą laimėjusi AB „Lietuvos geležinkeliai" antrinė įmonė UAB „Geležinkelio tiesimo centras". Bendra darbų vertė – 85,3 mln. litų, iš jų daugiau kaip 23 mln. litų sudaro TEN-T programos parama.

„Rail Baltica" ruožo nuo Lietuvos ir Lenkijos valstybių sienos iki Kauno bendra vertė – beveik 1,5 mlrd. litų. Šios atkarpos tiesimo darbus numatoma baigti iki 2015 m. gruodžio mėn.

Susisiekimo ministro teigimu, „Rail Baltica" sėkmė priklausys ne tik nuo Lietuvos, bet ir nuo kaimyninių valstybių. Ypatingai svarbus vaidmuo tenka Lenkijai, per kurios teritoriją bus tiesiama Šiaurės–Pietų geležinkelio atkarpa, sujungsianti Baltijos šalis su Vokietija ir likusiomis Vakarų Europos valstybėmis. „Esu tikras, kad atlikti realūs žingsniai, įgyvendinant „Rail Baltica" projektą Lietuvoje, taps paskata mūsų kolegoms paspartinti darbus kaimyninėse šalyse", – sakė ministras R. Sinkevičius.

„Rail Baltica" – vienas iš prioritetinių Europos geležinkelių projektų, kuris sujungs Helsinkį, Taliną, Rygą, Kauną ir Varšuvą. Lietuvoje projektas „Rail Baltica" 2011 m. buvo pripažintas ypatingos valstybinės svarbos projektu.

www.sumin.lt

www.L24.lt 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24