Saugomos teritorijos kratosi apleistų statinių

2011-07-27, 06:54
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Saugomose teritorijose, pasitelkus Europos Sąjungos paramą, griaunami apleisti statiniai. Vištyčio regioniniame parke bus nugriauta daugiau kaip penkiolika apgriuvusių ir nenaudojamų kolūkių laikų statinių, pavojingų žmonių gyvybei, praneša LTV naujienų laida „Šiandien“. Iki Naujųjų metų Vištyčio regioniniame parke neliks nė vieno apleisto ir kraštovaizdį gadinančio statinio.
Skalda virtęs statybinis laužas naudojamas tiesiant kelius, klojant šaligatvius.


„Darbai suskirstyti į tris fazes. Pirmiausia sunki technika išardo pamatus, ištraukia iš žemės, sulaužo perdengimus. Antra fazė, kai atvažiuoja aparatas, kuris skaldo tą skaldą ir išveža, trečia – teritorijos išlyginimas ir žolės užsodinimas“, – apie darbų eigą pasakojo Vištyčio regioninio parko direktorius Nerijus Paškauskas.
Visame Vilkaviškio rajone yra daugiausiai Lietuvoje apleistų statinių. Nugriovimo laukia beveik 400 pastatų. Pernai nugriauti vos 4, nuosavybė nustatyta kol kas tik dviem šimtams.
„Norint nugriauti apleistą statinį, reikia būti jo savininku. Mes praėjom visas teisines procedūras, kad tie statiniai taptų savivaldybės, ir dabar mes juos galim griauti“, – teigė Vilkaviškio savivaldybės Vietinio ūkio skyriaus vyriausiasis specialistas Ričardas Liansbergis.
Galimybė saugomose teritorijose nugriauti statinius atsirado Saugomų teritorijų tarnybai įgyvendinant jau antrą programą ir gavus lėšų iš Briuselio. Jau anksčiau sutvarkyti Dubysos, Žemaitijos, Rambyno ir kiti parkai.
Šiemet 10 mln. litų skyrė Europos Sąjunga, daugiau nei 2 mln. litų – iš valstybės biudžeto.
„Mes labai nedramatizuojam. Jei anksčiau tos kainos darbų buvo gerokai didesnės, tai dabar per viešuosius pirkimus jos yra mažesnės. Gali būti taip, kad finansinės galimybės leis sutvarkyti daugiau teritorijų“, – kalbėjo Saugomų teritorijų tarnybos direktorė Rūta Baškytė.
Be Vištyčio regioninio parko, iki 2013-ųjų bus sutvarkyti Asvejos, Dieveniškių, Labanoro ir kitų parkų teritorijos.

Rūta Lankininkaitė, Salomėja Pranaitienė
LTV „Šiandien“

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24