Ministrų akiratyje Dubline – sąlygų mažoms ir vidutinėms įmonėms gerinimas

2013-05-04, 09:16
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

„Tariantis dėl konkrečių verslo skatinimo priemonių Europos Sąjungos (ES) mastu būtina atsižvelgti į ES regionų skirtumus – juose galiojančią teisinę aplinką, vietinės rinkos pajėgumus, kitus specifinius regionų skirtumus", – š. m. gegužės 3 d. neformaliame ES ministrų, atsakingų už vidaus rinkos ir pramonės klausimus, susitikime sakė ūkio ministrė Birutė Vėsaitė.

Mažos ir vidutinės įmonės (MVĮ) yra pagrindinis darbo vietų šaltinis Europoje, svarbus ekonominio augimo veiksnys, todėl ES šalių vyriausybės siekia visokeriopai skatinti smulkų ir vidutinį verslą ES, gerinti sąlygas MVĮ pasinaudoti finansavimo galimybėmis, skatinti MVĮ įeiti į tarptautines rinkas.

Ministrų susitikime ūkio ministrė B. Vėsaitė pirmininkavo darbo grupės diskusijai tema „Verslumas – miestai ir regionai (klasteriai) kaip verslumo, inovacijų, ekonomikos augimo ir darbo vietų kūrimo skatintojai".

Pasak ūkio ministrės, atskirų regionų ekonominis efektyvumas gali būti didinamas skatinant verslo ir mokslo tyrimų institucijų bendradarbiavimą. Padedant nacionalinėms vyriausybėms regionuose sėkmingai gali kurtis verslo grandinės (klasteriai). Reikia identifikuoti unikalias kiekvieno regiono stipriąsias puses. Klasterių kūrimosi skatinimas, atsižvelgiant į ES bendrąją rinką, padėtų daug efektyviau įgyvendinti paramos smulkiajam ir vidutiniam verslui priemones. Dabar egzistuojantys klasteriai galėtų tapti tarptautiniu lygmeniu veikiančiais ir didesnę pridėtinę vertę kuriančiais tinklais, padėsiančiais mažoms ir vidutinėms įmonėms užmegzti verslo ryšius ES ir už jos ribų.

Dėl MVĮ – kaip svarbaus ekonomikos augimo ES veiksnio – ministrų susitikime savo nuomonę išreiškė Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas, atsakingas už pramonę ir verslumą, Antonio Tajani. Jis pažymėjo, jog, norėdami įveikti ekonominę krizę, turime imtis Europos reindustrializacijos – siekti, kad ES daugėtų pramonės įmonių, kurių sukuriama ES bendrojo vidaus produkto (BVP) dalis iki 2020 m. pasiektų 20 proc. viso ES BVP, skatinti verslo grandinių kūrimąsi ir MVĮ ėjimą į tarptautines rinkas.

Ministrai susitikime diskutavo dėl tarpusavyje suderintų sutarčių dėl konkurencingumo ir augimo. Tai Europos Komisijos ir Europos Vadovų Tarybos (EVT) iniciatyva, įgyvendinant struktūrines ekonomikos reformas. Svarstomi galimi abipusiai susitarimai tarp ES valstybių narių ir Europos Komisijos. Pagal tokius susitarimus, būtų galima taikyti konkrečius finansavimo mechanizmus valstybėms narėms, atsižvelgiant į specifinę jų ekonominę situaciją.

Pasak ūkio ministrės, Europos Komisijos siūlomi susitarimai tarp ES valstybių narių ir Europos Komisijos gali būti naudingu įrankiu skatinant valstybes nares sparčiau įgyvendinti nacionalines reformas.

Ministrų susitikime pranešimus skaitė mokslininkai ir verslo atstovai, kurie akcentavo nepakankamą MVĮ finansavimą, verslo regionuose stiprinimą, MVĮ veiklos internacionalizavimą. Ministrų susitikimą vedė Airijos darbo, verslo ir inovacijų ministras Richardas Brutonas. Ministrų įžvalgas ES Tarybai pirmininkaujanti Airija pateiks EVT pirmininkui.

www.ukmin.lt

www.L24.lt 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24