Vyks susitikimas su "Gazprom" dėl dujų tiekimo sąlygų

2013-05-03, 12:45
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Penktadienį Vilniuje Premjero Algirdo Butkevičiaus sudaryta derybų dėl gamtinių dujų tiekimo Lietuvai sąlygų grupė susitiks su "Gazprom" atstovais.

Tai pirmasis tokio pobūdžio susitikimas. A. Butkevičius yra sakęs, jog pagrindinis Lietuvos reikalavimas "Gazprom" - kad būtų sumažinta dujų, importuojamų į Lietuvą, kaina, o visi klausimai bus sprendžiami vėliau derybų metu.

"O skubėjimas yra gal dėl to, kad mes puikiai suprantame, kad jau artimiausiu metu Kainų komisija (VKEKK - ELTA) turi patvirtinti antram pusmečiui importuojamų dujų kainą. Ir jeigu darbo grupei pavyktų sėkmingai susitarti ir derėtis, tai faktiškai būtų galima jau nusiderėti ir sumažinti, susitarti, kad dujų kaina būtų mažesnė. Tai faktiškai Kainų komisijai būtų pateikti pasiūlymai dėl kainų sumažinimo", - antradienį sakė A. Butkevičius.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę Vilniuje įvyko derybų grupės ir "Gazprom" ekspertų konsultacijos. Tiesa, jose buvo aptariami tik numatomų derybų organizaciniai klausimai - susitikimų organizavimo tvarka, pozicijų derinimo mechanizmai, derybinių klausimų formavimas.

Tai buvo pirmas parengiamasis susitikimas po A. Butkevičiaus sudarytos derybų su Rusijos koncernu "Gazprom" grupės dėl gamtinių dujų tiekimo Lietuvai sąlygų.

Ekspertų grupei deryboms su "Gazprom", siekiant išsireikalauti pigesnių dujų, vadovaus energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius.

"Gazprom" spaudžia Lietuvą metams atidėti naujai steigiamos bendrovės "Amber Grid" turto atskyrimą nuo "Lietuvos dujų". Lietuva turėtų bent iki kitų metų lapkričio įšaldyti teisminius procesus Lietuvos ir arbitražo teismuose, pratęsti ilgalaikę tiekimo sutartį iki 2020-ųjų.

Šiuo metu "Gazprom" dujas Lietuvai parduoda po maždaug 500 dolerių už 1000 kubinių metrų. Jei pavyktų susitarti dėl 20 proc. nuolaidos, Lietuva per metus sutaupytų apie 330 mln. dolerių.

www.l24.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24