Dirbtinės pertraukos bylose stabdo teisingumą

2013-02-11, 14:35
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės iniciatyva parengtos ir Seimui teikiamos Baudžiamojo proceso kodekso pataisos, kuriomis siekiama paspartinti baudžiamųjų bylų nagrinėjimą teismuose.

„Nepateisinama, kai nagrinėjant bylas pertraukos daromos ne kelioms valandoms ar dienoms, o užtrunka nuo pavasario iki rudens. Ilgas baudžiamųjų bylų nagrinėjimas - tai ne tik visuomenės nusivylimas teismais, bet pralaimėtos ir valstybei brangiai kainuojančios bylos Strasbūro teisme. Dirbtinės pertraukos bylose neturi stabdyti teisingumo", - sako Prezidentė.

Per dvidešimtmetį Lietuva yra pralaimėjusi 68 bylas Europos Žmogaus Teisių Teisme, beveik trečdalis iš jų dėl per ilgos teismų proceso trukmės. Todėl Prezidentė siūlo numatyti maksimalų pertraukos tarp teismo posėdžių terminą - vieną mėnesį. Ilgesnės pertraukos galės būti daromos tik išimtiniais atvejais. Tokia teisinė praktika taikoma ir kitose Europos šalyse.

Taip pat proceso dalyviams suteikiama teisė skųstis aukštesniajam teismui, kai teisėjas nesilaiko įstatyme nustatytų terminų nagrinėjant bylą. Tokia praktika jau galioja nagrinėjant civilines bylas.

Prezidentė taip pat siūlo supaprastinti ir paspartinti bylų nagrinėjimą, kai kaltininkai prisipažįsta ir visi proceso dalyviai sutinka netirti įrodymų.

Pagal valstybės vadovės inicijuojamas pataisas, taip pat panaikinami apribojimai žmonėms skųsti nuosprendį Aukščiausiajam Teismui privataus kaltinimo bylose.

Prezidentės siūlomos pataisos leis greičiau ir nerengiant teismo posėdžio spręsti tam tikrus tarpinius bylos nagrinėjimo klausimus. Taip pat keičiamos susipažinimo su bylos medžiaga taisyklės.

Prezidentės spaudos tarnyba

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24