Bus mokamos piniginės kompensacijos tarnybos sovietų armijoje atsisakiusiems ir dėl to nukentėjusiems asmenims

2013-01-02, 09:11
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Nuo 2013 metų asmenims, kurie, paskelbus apie Lietuvos nepriklausomybės atkūrimą 1990 metų kovo 11 d., atsisakė tarnybos sovietų armijoje ir dėl to nukentėjo nuo sovietų armijos veiksmų, bus mokamos piniginės kompensacijos.

Vienkartinė 4 tūkst. Lt kompensacija bus mokama asmenims, kurie atsisakė tarnybos sovietų armijoje ir po to buvo prievarta paimti į sovietų armijos dalinius, nuteisti laisvės atėmimu už pasitraukimą iš sovietų armijos arba šaukimo tarnauti joje boikotavimą, buvo priversti grįžti tęsti tarnybą sovietų armijos daliniuose iki 1991 m. rugsėjo 7 dienos.

Asmenims, kuriems anksčiau jau buvo išmokėtos 3 tūkst. Lt dydžio kompensacijos vadovaujantis Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1996 m. kovo 6 d. nutarimu Nr. 311 „Dėl vienkartinių kompensacijų asmenims, po 1990 m. kovo 11 d. pasitraukusiems iš būtinosios karinės tarnybos sovietinėje armijoje ir už tai nuteistiems“, mokamas šių kompensacijų skirtumas, t. y. 1 tūkst. Lt.

Kompensacijoms mokėti Krašto apsaugos ministerijos biudžete vieniems kalendoriniams metams numatyta 150 tūkst. Lt. Todėl jei visų paskirtų einamaisiais kalendoriniais metais kompensacijų suma viršytų šią sumą, kitos kompensacijos bus skiriamos kitais paeiliui einančiais kalendoriniais metais ir bus išmokamos ne vėliau kaip per vieną mėnesį nuo kitų metų sausio 1 dienos.

Asmenys, turintys nukentėjusiojo nuo 1939–1990 m. okupacijos asmens statusą patvirtinantį Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro išduotą pažymėjimą, dėl kompensacijos išmokėjimo gali kreiptis į artimiausią Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų rinktinės teritorinį karo prievolės ir komplektavimo skyrių pateikdami prašymą ir kitus reikalingus dokumentus.

Kompensacijos asmenims bus išmokamos ne vėliau kaip per vieną mėnesį nuo prašymo skirti kompensaciją gavimo Krašto apsaugos savanorių pajėgų teritoriniuose padaliniuose datos.

Vienkartinių kompensacijų mokėjimą numato 2013 m. sausio 1 d. įsigaliojęs Lietuvos Respublikos kompensacijų asmenims, 1990–1991 m. atsisakiusiems prievartinės tarnybos sovietų armijoje ir dėl to nukentėjusiems nuo sovietų armijos veiksmų, įstatymas.

www.kam.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24