KT aiškinsis, ar valstybė turėtų finansuoti visas registruotas partijas

2012-03-07, 06:37
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Konstitucinis teismas pradėjo nagrinėti bylą, kurioje aiškinsis, ar valstybė turėtų remti visas įregistruotas partijas.

Grupė Seimo narių yra apskundę įstatymus, pagal kuriuos valstybės biudžeto milijonai išdalijami tik toms partijoms, kurios per rinkimus gavo ne mažiau nei 3 proc. rinkėjų balsų. Dabar valstybės biudžeto dotacija paskirstoma tik toms partijoms, už kurias per paskutinius rinkimus balsavo ne mažiau nei 3 proc. rinkėjų. Šiemet tam skirta per dvidešimt milijonų litų, primena LTV „Šiandien“.

Grupė Seimo narių tokią tvarką nustatančius įstatymus apskundė Konstituciniam teismui, esą ji diskriminuoja mažas ir naujas partijas.

„Kaip rinkimuose gali dalyvauti tos partijos, kurios neturi finansavimo. Juk jos neturi galimybių net sumokėti užstato... Dabar, po paskutinių pataisų, jų nebegali finansuoti ir juridiniai asmenys. Kaip tada gyventi partijoms, kurios neturi valstybės finansavimo? Kaip parodyti save, savo programą, kad žmonės galėtų pasirinkti?   Juk ir teoriškai, ir faktiškai to padaryti neįmanoma“, – tikino Seimo Krikščionių frakcijos seniūnas Vidmantas Žiemelis.

Politinių partijų finansavimo įstatymą Konstituciniam teismui skundę politikai sako, kad valstybės dotacija turėtų būti skiriama visoms registruotoms partijoms. Tokių šiuo metu yra 28.

Seimo Socialdemokratų frakcijos nario Vytenio Andriukaičio nuomone, bazinis finansavimas rinkimuose startuojančioms partijoms turi būti, o pridėtinis finansavimas turėtų būti skiriamas priklausomai nuo partijų įtakos ir gautų mandatų skaičiaus.

„Šitaip galima sukurti dar vieną koliziją. Juk gali atsirasti koks nors apsukrus pinigų neturintis veikėjas, kasmet sukuriantis po partiją. Tokiu būdu jis kaskart gauna pinigų iš biudžeto, kuriuos išleidžia pusiau rinkimams, pusiau savo asmeniniams reikalams“, – savo nuomonę dėstė apžvalgininkas Rimvydas Valatka.

Byloje, kurią pradėjo nagrinėti Konstitucinis teismas, yra apskųstas ir reikalavimas sumokėti piniginį užstatą norintiems balotiruotis politikams, ir reikalavimas pateikti turto ir pajamų bei viešųjų ir privačių interesų deklaracijas, kurios viešinamos internete ir prieinamos kiekvienam rinkėjui.

Bylą inicijavę politikai tikisi, kad Konstitucinis teismas sprendimą priims greitai, jog pataisius įstatymus nauja tvarka jau galiotų per rudenį vyksiančius Seimo rinkimus.

Kristina Jackūnaitė
LTV „Šiandien“

www.lvcom.eu

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24