Konstitucijos egzamino antrasis etapas išaiškins nugalėtojus

2013-10-15, 10:16
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Spalio 15 dieną vyks antrasis Konstitucijos egzamino etapas, kuriame dėl nugalėtojo vardo susikaus daugiau nei 1000 pirmojo turo geriausiųjų. Laimėtojai spalio 29 d. bus iškilmingai apdovanoti Prezidentūroje.

Antrajame etape dalyviams bus pateikta teistiniai klausimai ir vienas atviras, kurio atsakymą turės pateikti ir pagrįsti patys Konstitucijos žinovai. Laimėtojus išrinks speciali komisija, kuriai pirmininkauja Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Gintaras Kryževičius.

„Konstitucija garantuoja mūsų pagrindines teises. Privalome jas žinoti, kad būtume laisvi ir pasitikintys savimi", - pažymi teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Gyventojų grupėje bus atrinkti 3 geriausiai egzaminą išlaikę asmenys, neturintys teisinio išsilavinimo, ir 3 teisinį išsilavinimą turintys ar jo siekiantys asmenys, 3 laimėtojai bus išrinkti ir nuteistųjų grupėje. Mokinių grupėje Konstitucijos egzamino vertinimo komisija atrinks 9 geriausius: po tris kiekviename 5-7 klasių, 8-10 klasių ir 11-12 klasių pogrupyje.

„Valstybės pamatas yra jos kalba, dora ir įstatymai. Kiekviena šalis turi savo teisių ir įstatymų dokumentą. Džiaugiamės, kad jau ne pirmi metai Lietuvoje yra rengiamas Konstitucijos egzaminas. Dalyvavimas jame ugdo pilietiškumą, padeda geriau suprasti valstybės įstatymus, o juos išmanyti verta ir jaunajai kartai", - taip prieš antrojo egzamino etapą kalbėjo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto vidurinės mokyklos, kurioje į antrąjį etapą pateko šeši moksleiviai, pagrindinio ugdymo skyriaus vedėja Jolita Jukštaitė.

Antrajame egzamino etape nedalyvauja internetu egzaminą laikę dalyviai. Iš visų spalio 1 d. egzaminą virtualioje erdvėje laikiusių asmenų bus apdovanoti 6 teisingai atsakę į daugiausiai klausimų per trumpiausią laiką: 3 asmenys, neturintys teisinio išsilavinimo, ir 3 tokį išsilavinimą turintys, ar jo siekiantys asmenys.

Konstitucijos egzamino organizatoriai primena, kad 1-4 klasių moksleiviai tradiciškai egzamine dalyvavo piešdami – jiems skelbtas konkursas „Ką man reiškia Konstitucija?". Atrinkti kiekvienos amžiaus grupės piešiniai publikuojami portale DELFI. Už labiausiai patikusius moksleivių darbus visi portalo lankytojai yra kviečiami balsuoti iki spalio 15 d. (imtinai). Daugiausiai simpatijų internete sulaukusio piešinio autorius bus apdovanotas specialiu prizu. Konstitucijos egzamino vertinimo komisija iš visų atsiųstų darbų išrinks 4 laimėtojus – po vieną iš kiekvienos klasės grupės.

2007 m. surengtame pirmajame Konstitucijos egzamine dalyvavo apie 800 dalyvių, na o šiais metais egzamino užduotis sprendė maždaug 30 tūkst. Lietuvos piliečių, kurie egzaminą laikė savivaldybėse, mokyklose, aukštosiose mokyklose, Seime, laisvės atėmimo įstaigose ir internete.

Visi norintys yra kviečiami pasitikrinti Konstitucijos žinias nekovojant dėl nugalėtojo vardo internetu (http://www.delfi.lt/konstitucijos-egzaminas/).

Gražia tradicija tapusį projektą inicijuoja Lietuvos Respublikos teisingumo ministerija, jo globėja – Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Tm.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24