Teismų reforma: spartės ir kokybiškės bylų nagrinėjimas

2013-09-03, 11:08
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Atsižvelgusi į teismų pateiktas pastabas, Teisėjų taryba bendru sutarimu pritarė Teismų reformos koncepciją įgyvendinančių teisės aktų projektų paketui, kuriame numatytos priemonės užtikrins spartesnį ir kokybiškesnį bylų nagrinėjimą, palengvins asmenų teisės kreiptis į teismą įgyvendinimą, leis efektyviau panaudoti teismų turimus žmogiškuosius ir materialiuosius išteklius.

Šiuo metu veikiančius 49 turėtų pakeisti 13 didesnių apylinkės teismų, sudarytų iš padalinių – teismo rūmų. Teismai ir toliau veiks tose pačiose vietovėse ir patalpose, tačiau jų administravimas bus vykdomas iš keliolikos pagrindinių centrų. Apygardų administracinius teismus siūloma sujungti į vieną – regionų apygardos teismų administracinį teismą su regioniniais padaliniais, veikiančiais apygardų teismų teritorijose.

Šiuo metu atskiruose teismuose darbo krūviai žymiai skiriasi. Teismuose, kuriuose krūvis yra didesnis, bylų nagrinėjimas užtrunka ilgiau, dėl didelio krūvio nukenčia tiek proceso operatyvumas, tiek jo kokybė. Įgyvendinus reformą teisėjas turės veiklos įgaliojimus visoje teismo veiklos teritorijoje ir galės nagrinėti bet kurias sustambintam teismui priskirtinas bylas, tai leis mažesnį darbo krūvį turintiems teisėjams perduoti bylas, o esant poreikiui, suvienodinti teismo rūmų darbo krūvį – teisėjai galės vykti nagrinėti bylų į kitus teismo rūmus.

Siūlomi įstatymų pakeitimai sudarys galmybę procesinius veiksmus atlikti kuo arčiau asmens gyvenamosios vietos. Bylos nagrinėjimą inicijuojančius dokumentus gyventojai galės pateikti bet kuriame atitinkamo apylinkės teismo rūmuose. Mažinant atstumą tarp teismo ir proceso dalyvių bei pastarųjų kaštus, bus lanksčiau reaguojama į teismą besikreipiančių gyventojų interesus parenkant bylų nagrinėjimo vietą, esant reikalui, teismo posėdžiai galės būti rengiami vietos savivaldos institucijų suteiktose patalpose.

Teismų reformos metu vyksiantis teismų stambinimas sudarys galimybę efektyviau panaudoti žmogiškuosius išteklius ir teismams skiriamas valstybės biudžeto lėšas. Pavyzdžiui, vietoj nuo 2015 m. sausio 1 d. reikalingų įsteigti 54 apylinkių ir apygardų administracinių teismų kanclerių reikėtų tik 13, taip pat mažės lėšų poreikis teismų pirmininkų bei pavaduotojų atlyginimams mokėti.

Teismų reformos koncepciją įgyvendinančių teisės aktų projektų paketas perduotas Vyriausybei, kaip įstatymų leidybos iniciatyvos teisę turinčiam subjektui, prašant inicijuoti jų priėmimą. Teismų reformą siūloma įgyvendinti nuo 2015 m. sausio 1 d.

www.teismai.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24