Prokurorai laisvi numarinti bylas

2013-08-29, 07:58
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Seimo narys Vytautas Matulevičius registravo Prokuratūros įstatymo pataisą, kuria siūlo Seimui grąžinti teisę į prokuratūros proceso veiklos kontrolę. Pasak jo, 2011-aisiais iš parlamentarų atėmus šią funkciją, prokurorai vis dažniau ėmė numarinti rezonansines ir ne tik rezonansines bylas, nes niekas jų už tai net išbarti nebegali, o Seimo nariai, pernelyg besidomintys, kodėl bylos marinamos, net patys gali sulaukti baudžiamosios bylos, rašo "Respublika".

"Tačiau 2011 metų birželio mėnesį buvo priimta Prokuratūros įstatymo pataisa, kurioje jau buvo įtvirtinta nuostata, kad Seimas atlieka tik parlamentinę prokuratūros "ne proceso veiklos kontrolę", - akcentavo V.Matulevičius. Įdomu, bet už tai balsavo tiek kairieji, tiek dešinieji.
"Nemažai mūsų komiteto narių yra teisininkai, todėl mes labai stengiamės neperžengti ribų, kad vėliau nebūtume apkaltinti kišimusi į teisėtvarkos institucijų darbą. Prisiminkime Strasbūro teismo kai kurias bylas, kurias Lietuva pralaimėjo tik dėl to, kad vienas ar kitas politikas galbūt nieko blogo negalvodamas kažką ėmė ir leptelėjo. O kad parlamentinė kontrolė turi būti, bet ji turi turėti tam tikras ribas - sutinku", - sakė Stasys Šedbaras, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vicepirmininkas. "Nukentėjusieji turi teisę kreiptis į aukštesnįjį prokurorą arba teismą, kad jų interesai būtų ginami. Tai irgi yra tam tikra kontrolė. Tačiau, kaip rodo praktika, dažniausiai tai nėra veiksminga. O jei Seimas turėtų teisę reikalauti nustatyti objektyvią tiesą, būtų daug veiksmingiau",- sakė Alfonsas Vaišvila, teisininkas, Mykolo Romerio universiteto profesorius.

Komentarai  

 
#1 oto 2013-08-29 21:37
Labai idomios ir svarbios pilieciams mintys.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24