P. Gražulis nusivylęs teisine sistema

2013-08-24, 12:17
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Parlamentaras Petras Gražulis Seime įregistravo Teismų įstatymo pakeitimo projektą. Jis siūlo privalomai vertinti teisėjus, jei iš to paties teisėjo dešimties priimtų sprendimų tris apeliacinės instancijos teismas panaikina ir perduoda bylas pirmosios instancijos teismui nagrinėti iš naujo.

"Kartais norisi pasakyti, kad jei nebūtų teismų, Lietuvoje teisingumo būtų daugiau. Kartais, kai pas mane ateina žmonės, paskaitai bylą, nors ir nesi teisininkas, bet sprendimas netelpa galvoje. Jis nesuvokiamas ir atrodo visiškai neteisingas, rašo šeštadienio "Respublika". Tu negali kritikuoti teismų sprendimų. Teisėjai jau pastatė save į kažkokią kastą, kad tik aukštesnės instancijos teismui gali skųstis. Pas mane ateina žmonės, kurie liko apgauti, dėl teismų sprendimo prarado didžiulius turtus. Matai, kad tai tikrai neteisinga, bet... Prezidentė kalba, kad teismais pasitiki daugiau žmonių, teismų sistema skaidresnė. Tačiau Seime esu penktą kadenciją ir kiek tenka bendrauti su žmonėmis, neatrodo, kad jiems to teisingumo yra daugiau. Kitose šalyse parlamentai net gali reikšti nepasitikėjimą teisėjams, gali skųsti, sudaryti komisiją, o pas mus nieko", - teigė P. Gražulis.

Paklaustas, kodėl teisėjams reikia privalomos atestacijos, jis atsakė, kad verslą kontroliuoja šimtai įvairiausių institucijų, o teisėjų niekas nekontroliuoja. "Per visus Nepriklausomos Lietuvos metus dar nė vienas teisėjas nėra nubaustas ar atleistas todėl, kad priėmė neteisingą, korupcinį sprendimą. Teisėją atleidžia, jei jis dešrą su kažkuo ne tuo suvalgė ar girtas prie vairo važiavo. Bet ne dėl to, kad priėmė neteisingą teismo sprendimą. Už tai nebuvo nubaustas dar nė vienas teisėjas. Aš manau, kad teismus reikia kontroliuoti. Jei iš dešimties teisėjo sprendimų bent tris aukštesnės instancijos teismas grąžina atgal, teisėjas galėtų būti privalomai atestuojamas. Gal jis kvalifikacijos neturi ar jo sprendimai korupcinio pobūdžio. Aš manyčiau, kad jei būtų atestuojama, teisėjus tai tikrai drausmintų", - sakė P. Gražulis.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24