A. Paulauskas siūlo supaprastinti referendumų surengimo tvarką

2013-08-08, 16:50
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Seimo Darbo partijos frakcijos narys Artūras Paulauskas siūlo nuo 3 iki 6 mėnesių pailginti piliečių, pritariančių referendumo iniciatyvai, parašų rinkimo terminą.

Tuo tikslu Seimo posėdžių sekretoriate jis įregistravo Referendumo įstatymo pakeitimo projektą. Taip pat Seimo narys siūlo, kad Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) išduodamame piliečių parašų rinkimo lape vietoje reikalavimo piliečiui pateikti paso arba asmens tapatybės kortelės numerį piliečiams pakaktų nurodyti asmens kodą.

"Lietuvoje nuo 1995 m. įvairios iniciatyvinės grupės inicijavo 19 referendumų, bet nė vienas neįvyko - dėl sudėtingų sąlygų nebuvo surinktas reikiamų parašų skaičius. Atsižvelgus į šiuo metu Lietuvoje esantį gyventojų skaičių, akivaizdu, jog įgyvendinti Konstitucijoje piliečiams suteiktą referendumo iniciatyvos teisę - per 3 mėnesius surinkti 300 tūkst. parašų yra praktiškai neįmanoma, dėl šios priežasties siekiama padvigubinti terminą ir supaprastinti asmeninių duomenų reikalavimą", - sakė Seimo narys A. Paulauskas.

Dabar Referendumo įstatyme yra reikalaujama nurodyti ne asmens kodą, o paso ar asmens tapatybės kortelės numerį, tai apsunkina parašų rinkimą. "Tačiau įstatyme, kuris leidžia piliečiams teikti Seimui savo įstatymo projektus, pakanka, kad, be pateikiamo įstatymo ar jo pakeitimo, papildymo projekto teksto ir piliečių parašų, prie parašo būtų nurodoma tik vardas, pavardė, asmens kodas ir nuolatinė gyvenamoji vieta", - sako parlamentaras.

Siekiant, kad abiejuose įstatymuose būtų vienodi reikalavimai pasirašančiajam piliečiui, projektu siūloma, kad Referendumo įstatyme užtektų, jog asmuo nurodytų pavardę, vardą, asmens kodą, gimimo datą, gyvenamąją vietą ir tai patvirtintų parašu.

"Referendumo paskelbimo iniciatyvos teisė yra viena iš Tautos suvereniteto įgyvendinimo garantijų. Lietuvos Respublikos Konstitucijos 9 straipsnyje yra numatyta, kad Lietuvos piliečiams yra suteikiama teisė skelbti referendumą, jei to reikalauja ne mažiau kaip 300 tūkst. piliečių. Manau, aktyvioji visuomenės dalis, kuriai rūpi valstybė, tikrai turėtų galimybes pasinaudoti šia savo teise", - teigė A. Paulauskas.

Liuksemburge referendumui inicijuoti būtina per 2 mėnesius surinkti 25 tūkst. registruotų rinkėjų parašų. Maltoje referendumo gali reikalauti ne mažiau nei 10 proc. balsavimo teisę turinčių asmenų, o termino parašams surinkti įstatymas nenustato. Portugalijoje ne mažiau nei 75 tūkst. į rinkėjų sąrašus įregistruotų asmenų Portugalijos teritorijoje turi teisę inicijuoti referendumą. Terminas parašams surinkti įstatyme nenumatytas. Slovakijoje prezidentas skelbia referendumą, jei to peticijos forma reikalauja ne mažiau nei 350 tūkst. piliečių. Nei Konstitucija, nei įstatymas referendumo parašų surinkimo termino nenustato. Šveicarijoje norint surengti referendumą per 18 mėnesių reikia surinkti 100 tūkst. parašų.



Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24