A. Paulauskas siūlo numatyti, kad nukentėjusiuoju gali būti ir juridinis asmuo

2013-08-07, 14:35
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Seimo Darbo partijos frakcijos narys Artūras Paulauskas siūlo patobulinti šiuo metu galiojančio Baudžiamojo proceso kodekso nuostatas ir numatyti, kad nukentėjusiuoju gali būti ne tik fizinis, bet ir juridinis asmuo.

"Lietuvoje nukentėjusiojo sąvoka baudžiamajame procese nėra tinkamai reglamentuojama, ji iš esmės yra pakitusi ir nebeatitinka realybės. Šiandien esame bene vienintelė valstybė, kurios baudžiamajame procese nenumatyta, kad juridiniai asmenys gali būti laikomi nukentėjusiais", - A. Paulauskas.

Pasak parlamentaro, draudimas pripažinti juridinį asmenį nukentėjusiuoju yra akivaizdus civilinio ieškovo procesinių teisių trūkumas. Juridiniai asmenys faktiškai tapę teisinių santykių, reguliuojamų baudžiamojo įstatymo dalyviais, neturi reikiamų procesinių priemonių savo pažeistoms teisėms ginti.

Pateiktam įstatymo projektui pritaria ir Mykolo Romerio universiteto Baudžiamojo proceso teisės katedros docentas dr. Saulius Juzukonis. Anot jo, nuo nusikalstamos veikos nukenčia tiek fizinis, tiek juridinis asmuo, tačiau ginti pažeistas teises procese jie turi skirtingas galimybes ir jos nėra lygiavertės.

"Juridinis asmuo gali ginti savo teises turėdamas civilinio ieškovo statusą, kuris numato siauresnes galimybes, pavyzdžiui, negalima paduoti apeliacinio skundo (išskyrus tik dėl civilinio ieškinio), negali apskritai paduoti kasacinio skundo, negali dalyvauti privataus kaltinimo procese. Kitas momentas, kad baudžiamajame kodekse yra nemažai veikų, kur žala gali būti padaroma juridiniam asmeniui, tačiau dėl Baudžiamojo kodekso 28 straipsnio netobulumo, niekaip negalės dalyvauti procese ir ginti pažeistus savo interesus, o jo dalyvavimas apsiribos vadinamojo "pareiškėjo" apie nusikaltimą vaidmeniu, kurio statusas baudžiamojo proceso kodekse apskritai nepaminėtas ir neaiškus", - sako S. Juzukonis.

Nagrinėjant užsienio šalių baudžiamojo proceso kodeksuose numatytą nukentėjusiojo asmens sąvoką, pažymėtina, kad daugelyje šalių nukentėjusiuoju yra pripažįstami ir juridiniai asmenys, taip pat nukentėjusiajam mirus nukentėjusiais tampa artimieji giminaičiai. Vokietijos BPK numato, kad nukentėjusiuoju gali būti ne tik piliečiai, bet ir juridiniai asmenys. Italijos BPK numatyta, kad jei nukentėjęs nuo padaryto nusikaltimo mirė, tai nukentėjusiuoju tampa artimi giminaičiai, taip pat nukentėjusiais pripažįstami ir juridiniai asmenys. Belgijoje, Graikijoje, Lenkijoje nukentėjusiuoju gali būti tiek fiziniai, tiek juridiniai asmenys.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24