Lilija Andruškevič: Lenkiškų mokyklų funkcionavimas yra itin reikšmingas

2015-10-26, 13:12
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
„Aukštas mokymo lygis, puikūs Valstybinių egzaminų rezultatai, aktyvus dalyvavimas olimpiadose ir konkursuose – dar kartą įrodo, kad lenkų mokyklų funkcionavimas yra itin reikšmingas" – mano Lilija Andruškevič   „Aukštas mokymo lygis, puikūs Valstybinių egzaminų rezultatai, aktyvus dalyvavimas olimpiadose ir konkursuose – dar kartą įrodo, kad lenkų mokyklų funkcionavimas yra itin reikšmingas" – mano Lilija Andruškevič fot. asmeninis archyvas

Apie Vilniaus rajono švietimo įstaigas, lenkų švietimo padėtį viename didžiausių Lietuvos rajonų, apie naujus iššūkius ir tikslus kalbame su Vilniaus rajono savivaldybės švietimo skyriaus vedėja Lilija Andruškevič.

Kokia šiuo metu yra Lietuvos lenkų švietimo padėtis Vilniaus rajone?
Mokinių ir, kas svarbiausia, pirmokų skaičius mokyklose, kuriose dėstoma lenkų kalba, yra stabilus.

Visų dalykų nuo pirmosios iki dvyliktos klasės mokoma lenkų kalba. Didžiuojamės, kad šis patikrintas modelis užtikrina aukštą mokymosi lygį ir neatima daug laiko suprasti kai kuriuos  dalykus valstybine kalba.

Buvo sėkmingos mūsų pastangos išlaikyti mokytojus, kilusius iš lenkiškų šeimų, baigusius lenkiškas mokyklas, gerai žinančius mūsų tradicijas. Tai savo ruožtu turi įtakos visai užklasinei veiklai, ugdant patriotizmo ir pilietiškumo jausmą, diegiant pagarbą gimtojo krašto ir krikščioniškosioms tradicijoms. Mokyklose stengiamės burti dainų ir šokių ansamblius, teatrus.

Ar lenkų kalba patenka į brandos egzaminų sąrašą?
Nors lenkų kalbos egzaminas buvo išbrauktas iš privalomų egzaminų sąrašo, jis ir toliau yra laikomas kaip gimtosios kalbos egzaminas. Taip pat buvo išsaugotos lenkų kalbos mokymo valandos.

Lenkų mokykla Lietuvoje yra konkurencinga mokykla, prie to prisideda mūsų absolventai, kurie kelia stojimo į aukštąsias mokyklas koeficientą. Šiuo metu jis siekia apie 62 proc.

Siekiame, kad mokykla būtų kuo arčiau mokinio ir stengiamės sukurti visas sąlygas, kad mūsų vaikai įgytų vidurinį išsilavinimą. Didžiuojamės, kad gimnazijos statusas Vilniaus rajone buvo suteiktas net 21 švietimo įstaigai.

Vilniaus rajono savivaldybė didelį dėmesį skiria esamų švietimo įstaigų renovacijai ir naujų statybai...
Pastatų, kuriuose įsikūrusios švietimo įstaigos, renovacija ir atnaujinimas bei naujų statyba, taip pat jų aprūpinimas metodinėmis priemonėmis, klasių kompiuterizavimas leidžia mūsų rajono švietimo įstaigoms būti konkurencingoms.

Tai nėra joks stebuklas, kadangi švietimas buvo ir išlieka vienu svarbiausiu Vilniaus rajono savivaldybės prioritetų. Svarbiausi tikslai – mokyklų tinklo išsaugojimas, švietimo prieinamumas bei aukšta mokymosi kokybė.

Puikiai žinodami rajono gyventojų poreikius, ypač jaunų, vaikų turinčių šeimų poreikius, paskutiniaisiais metais pastatėme 5 naujus darželius: Lavoriškėse, Rudaminoje, Nemenčinėje, Mickūnuose, Avižieniuose. Dar šiais metais duris turi atverti darželis Sudervėje.

Pagal 2014-2015 mokslo metų  priešmokyklinio ugdymo programą Vilniaus rajone buvo ugdomi 2098 vaikai. Iš jų lenkiškąsias grupes lankė 1155 vaikai, t.y. 55,05 proc., lietuviškąsias grupes – 905 vaikai (43,14 proc.), grupes rusų kalba – 38 vaikai (1,81 proc.). Siekiant patenkinti rajono gyventojų poreikį, buvo įsteigtos ikimokyklinės grupės mokyklose. Ikimokyklines grupes lankė 589 vaikai (55 grupės), iš jų į grupes lenkų kalba atėjo 305 vaikai (51,78 proc.),  265 vaikščiojo į grupes lietuvių kalba (44,49 proc.), rusiškas grupes lankė – 19 vaikų (3,2 proc.).
Įdomu, kad paskutinius 20 metų vaikų skaičius išaugo nuo 1 tūkstančio iki 2 tūkstančių vaikų.

Lietuvos ekonominė padėtis nėra pati geriausia, ne kiekviena šeima yra pajėgi išleisti vaiką į darželį ar mokyklą....
Vilniaus rajone yra mažiausi įkainiai, taikomi už darželio lankymą. Tėvų mokamas mokestis už priešmokyklinį ar ikimokyklinį vaikų ugdymą Vilniaus rajone yra beveik 50 proc. mažesnis nei Vilniaus mieste. Vilniaus rajone šie mokesčiai siekia 34 eurus, tuo tarpu sostinėje – 63 eurus.

Vilniaus rajono savivaldybė padengia 30 proc. išlaidų, skirtų priešmokyklinių ir ikimokyklinių įstaigų auklėtinių maitinimui, nepriklausomai nuo jų socialinės padėties. Taip pat taikomos papildomos lengvatos – nuo 50 iki 100 proc. už vaikų išlaikymą.

Labai svarbu, kad švietimo įstaigų skaičius Vilniaus rajone nesikeičia. Savivaldybė ne tik rūpinasi, kaip išsaugoti esamą mokyklų skaičių, bet ir siekia kurti naujas. Šiuo metu švietimo įstaigų tinklas Vilniaus rajone apima 45 bendrojo ugdymo mokyklas: 36 mokyklos su lenkų dėstomąja kalba (21 gimnazija, 18 iš jų dėstoma lenkų kalba).

Ne visoms rajono vidurinėms mokykloms pavyko pereiti akreditaciją?
Dėl mokyklų bendruomenių protestų ir aktyvių europarlamentaro Valdemaro Tomaševskio, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos Seimo ir Tarybos narių, Lenkų mokyklų tėvų forumo veiksmų, Vyriausybė teikė Seimui Švietimo įstatymo pataisas, kurios leido pratęsti vidurinių mokyklų akreditacijos procesą dar dvejiems metams – iki 2017 m. rugsėjo 1 dienos. Priimtos pataisos suteikia galimybę 3 vidurinėms rajono mokykloms. Būtent tiek Vilniaus rajono mokyklų dar nėra akredituotos.

Kaip jau sakiau, su malonumu konstatuojame, kad pirmokų skaičius lenkiškose mokyklose išlieka stabilus. Į lenkiškų mokyklų pirmąsias klases kasmet ateina apie 370 vaikų (2009-2015 metais mokymąsi lenkiškoje mokykloje pasirenka apie 50-56 proc. vaikų).

Nors palyginus, pavyzdžiui, su 1997-1998 metais, dėl demografinės krizės šiuo metu mokyklose lenkų dėstomąja kalba pirmokų yra du kartus mažiau (1997-1998 metais pirmokų buvo 612-720, t.y. 50-51 proc. visų rajono pirmokų). Taigi Vilniaus rajone keturi iš penkių vaikų, kilusių iš lenkiškų šeimų, pasirenka lenkišką mokyklą.

2014-2015 mokslo metais Vilniaus rajono bendrojo gydymo mokyklose mokėsi 7615 mokinių, iš jų 4118 (54,1 proc.) lankė lenkišką mokyklą, 3212 (42,2 proc.) lankė mokyklą lietuvių dėstomąja kalba, 258 (3,7 proc.) lankė rusų mokyklą.

2015-2016 mokslo metais mokinių pasirinkimas labai nepakito – iš 8435 mokinių lenkų mokyklą lanko 4706, lietuvių – 3391, rusų – 338 mokiniai.

Kokios yra Vilniaus rajono savivaldybės investicijos į švietimą?
Tai yra milijoninės investicijos, skirtos įgyvendinti projektus, susijusius su švietimu. Siekiant pagerinti edukacinių paslaugų kokybę Vilniaus rajone, investiciniams projektams švietimo srityje per paskutiniuosius 6 metus skirta 22,47 mln. eurų. Iš jų 8 mln. yra Vilniaus rajono savivaldybės lėšos, 5,06 mln. eurų – Europos Sąjungos fondų lėšos, 3,5 mln. eurų – Valstybės lėšos, 2,05 mln. eurų buvo gauti iš valstybinių, savivaldybės, Europos Sąjungos ir draugijos „Wspólnota Polska“ fondų.

Paskutiniame sudarytame Lietuvos savivaldybių reitinge Vilniaus rajonas užima vieną iš pirmųjų vietų tarp 60 kitų savivaldybių. Praeitais metais buvo atnaujinta net 43,4 proc. švietimo įstaigų. Šis rodiklis Vilniaus rajone yra geresnis nei pačioje sostinėje. Mokyklos pasikeitė neatpažįstamai: jos buvo atnaujintos, aprūpintos kompiuterine įranga ir inovacinėmis didaktinėmis priemonėmis.

Kasmet savivaldybė iš savo biudžeto skiria 579 tūkst. eurų vaikų pavėžėjimui iki mokyklos. Savivaldybė turi 18 mokyklinių autobusų, iš jų 11 yra vadinamieji „geltonieji autobusiukai“. Neseniai savivaldybė nusipirko 5 mokyklinius autobusus. Taip pat esame dėkingi Lenkijos Vyriausybei. Kaip tikriausiai žinote, šį mėnesį Lenkijos Vyriausybė skyrė lėšų 4 Vilniaus rajono mokykloms (Kalvelių, Kiviškių, Medininkų ir Paberžės) mokykliniams autobusams nusipirkti.

Be kita ko, Vilniaus rajone yra mažiausias mokestis Lietuvoje už Menų mokyklų ir muzikos mokyklų lankymą. Sporto mokyklos lankymas yra nemokamas. 7,25 eurų – toks mėnesinis mokestis mokamas už Nemenčinės muzikos mokyklos, Pagirių muzikos mokyklos ir Rudaminos menų mokyklos lankymą. Vilniaus miesto Muzikos mokyklose tėvai moka nuo 14 iki 43 eurų mėnesinį mokestį. Kasmet Vilniaus rajono savivaldybė apie 0,7 mln. eurų skiria popamokinei veiklai.

Šiais mokslo metais startavo nauja popamokinės mokinių veiklos programa (vadinamasis „neformalusis“ vaikų švietimas). Šiai programai įgyvendinti iš valstybės biudžeto skirta 15 eurų vienam vaikui kas mėnesį. Vilniaus rajono savivaldybės administracijos direktoriaus sudaryta vertinimo komisija gavo 13 paraiškų, 11 iš jų buvo įvertintos teigiamai. Įgyvendinant šią programą, 11 švietimo įstaigų mokiniai turės papildomus edukacinius užsiėmimus (sportas, choreografija, užsienio kalbų mokymas ir kt.).

Kasmet Vilniaus rajono savivaldybė skiria 29 tūkst. eurų vaikų vasaros atostogoms. Vilniaus rajono jaunimas ir vaikai dalyvauja įvairioje mokyklinėje ir popamokinėje veikloje.

Ar mokiniai garbingai reprezentuoja Vilniaus rajoną?
Didžiuojamės, kad mokyklos siūlo aukštą mokymosi lygį, apie tai liudija, pvz., Rudaminos Ferdinando Ruščico gimnazijos auklėtinio Mariušo Voitkuno Valstybinių egzaminų rezultatai 2013 metais. Anuomet Mariuš Voitkun penkis Valstybinius egzaminus išlaikė gavęs geriausią įvertinimą – 100 balų už kiekvieną egzaminą ir pateko tarp 4 geriausių Lietuvos abiturientų. Reikia pažymėti, kad Vilniaus rajono abiturientų Valstybinių brandos egzaminų rezultatai dažnai yra geresni nei šalies Valstybinių brandos egzaminų rezultatų vidurkis.

Vilniaus rajono mokyklų auklėtiniai sėkmingai dalyvauja respublikinėse ir tarptautinėse olimpiadose ir konkursuose. Per paskutinius kelerius metus rajono mokiniai iškovojo I vietą respublikinėje Lietuvių kalbos (valstybinės) olimpiadoje, I ir II vietą rusų kalbos (užsienio) olimpiadoje, III vietą dailės olimpiadoje ir III vietą lenkų kalbos olimpiadoje. Taip pat mūsų mokiniai iškovojo I vietą technologijų olimpiadoje ir III vietą anglų kalbos (užsienio) kalbos olimpiadoje.

Šiais metais 13 Vilniaus rajono absolventų 1 ar 2 Valstybinių brandos egzaminų rezultatai siekė 100 balų. Taip pat šiais metais 61 proc. Vilniaus rajono savivaldybei pavaldžių mokyklų absolventų studijuos Lietuvos ir užsienio aukštosiose mokyklose.

Be rūpesčių, su kuriais susiduriame jau daugelį metų, stengiamės išpildyti tėvų lūkesčius ir išlaikyti tėvų pasitikėjimą, kuriuo jie mus apdovanojo leisdami savo vaikus į lenkiškas mokyklas. Aukštas mokymo lygis, puikūs Valstybinių egzaminų rezultatai, aktyvus dalyvavimas olimpiadose ir konkursuose – dar kartą įrodo, kad lenkų mokyklų funkcionavimas yra itin reikšmingas.

Dėkojame už pokalbį.

300x100 MSZPR

„Projektas yra bendrai finansuojamas iš Lenkijos Respublikos užsienio reikalų ministerijos lėšų, skirtų už Lenkijos ribų gyvenantiems lenkams“

 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24