Vilniaus valdžia ir teismas prieš lenkiškos mokyklos ryžtą

2015-10-23, 21:45
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Vilniaus valdžia ir teismas prieš lenkiškos mokyklos ryžtą © L24 (Fot. Marian Paliuškevič)

„Dar nenusprendėme, kokie bus tolesni žingsniai kovoje dėl mūsų mokyklos išlikimo“, – sakė Vilniaus Simono Konarskio vidurinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja Kristina Kratkovska.

Kristina Kratkovska šiuo metu laikinai vykdo mokyklos direktoriaus pareigas, kadangi ilgametė šios švietimo įstaigos direktorė Teresa Michajlovič nusprendė pasitraukti iš užimamų pareigų.

Vilniaus Simono Konarskio vidurinė mokykla kovoja dėl galimybės toliau mokyti vaikus nuo 1 iki 12 klasės. Naujoji Vilniaus valdančioji dauguma mėgina reorganizuoti šią švietimo įstaigą į pagrindinę mokyklą ir neleisti mokyklai komplektuoti 11 ir 12 klasių.

Spalio 20 dieną Vilniaus apygardos administracinis teismas priėmė nepalankų mokyklos interesus ginančiai pusei sprendimą. Teismas neišgirdo mokyklos bendruomenės išsakytų argumentų – mokyklos reorganizacijos į pagrindinę procesas vyksta toliau.

Pareiškėjai – mokyklos mokiniai ir jų tėvai – prašė įpareigoti Vilniaus miesto savivaldybės Tarybą pratęsti reorganizacijos terminą iki 2017 m. rugsėjo 1 d. Pagal galiojantį Švietimo įstatymą 2017 m. rugsėjo 1 d. yra paskutinė data, iki kurios gali vykti mokyklų pertvarka, tačiau jau liepą Vilniaus Taryba nusprendė pertvarkyti mokyklą iki 2015 metų rugpjūčio 31 dienos.

Teismo sprendimas gali būti skundžiamas apeliacine tvarka Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Lietuvos tautinių mažumų bendruomenės jau ne vieną kartą įrodė, kad joms netrūksta ryžto ginti tautinėms mažumoms svarbius klausimus. Panašu, kad ir šį kartą tapsime aršios kovos už savo teises liudininkais.

Kad tautinės mažumos nesudės rankų patvirtina ir Vilniaus miesto Tarybos opozicijos atstovė, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos narė Edita Tamošiūnaitė. Buvusi Švietimo ir mokslo viceministrė neabejoja, kad mokyklos bendruomenės pasinaudos visomis įmanomomis galimybėmis apginti savo mokyklą. „Jeigu visos teisinės priemonės Lietuvoje nebus veiksmingos, dar lieka galimybė savo teises ginti Europos teismuose“, – sakė Edita Tamošiūnaitė.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24