Darželinukai ir pradinukai nemokamai pieno gaus ir šiemet

2013-02-03, 17:18
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Šiemet vaikų darželius lankantys vaikai bei pradinių klasių mokiniai ir vėl nemokamai gaus pieno ar kito pieno produkto porciją. Šiuo metu patvirtinti 337 pareiškėjai (lopšeliai-darželiai, darželiai ir darželiai-mokyklos, individualios įmonės ir uždarosios akcinės bendrovės, mokyklos ir gimnazijos), kurie aprūpina pienu ir jo produktais pagal programą „Pienas vaikams“ daugiau kaip 196 tūkst. vaikų iš 1 394 švietimo įstaigų.

Paramos priemonė „Pienas vaikams“, kurią nuo 2004 m. įgyvendina Žemės ūkio ministerija, o administruoja VĮ Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūra, yra finansuojama iš dviejų šaltinių:  Europos Sąjungos lėšų ir nacionalinio biudžeto. Didžioji lėšų dalis (apie 80 proc.), skirta kompensuoti pienui ir jo gaminiams (kefyrui, jogurtui, varškei), atseikėjama iš nacionalinio biudžeto.

Programa „Pienas vaikams“ siekia formuoti teisingos ir sveikos vaikų mitybos įpročius bei skatinti didesnį pieno vartojimą vidaus rinkoje. Žemės ūkio ministerija dėjo nemažai pastangų, kad ši programa išpopuliarėtų: buvo rengiami seminarai  mokykloms, darželiams, rajonų savivaldybių švietimo skyriams, platinami plakatai, skirti paramos viešinimui, surengtas piešinių konkursas vaikams ir kt. Pastangos pasiteisino – nuo 2011 m. paramos pareiškėjų skaičius išaugo net 22 proc., o vaikų, vartojančių pieną, padaugėjo daugiau kaip 2 kartus.

Tačiau visa tai lėmė ir staigų nacionalinių lėšų, skirtų šiai paramai, padidėjimą ir netgi jų trūkumą 2013 m. Realus lėšų poreikis – apie 20 mln. Lt, o buvusios konservatorių Vyriausybės parengtame valstybės 2013 m. biudžete numatyta perpus mažiau. Konservatoriaus ministro K.Starkevičiaus „palikimas“ – darželius lankantys vaikai ir pradinių klasių mokiniai nemokamai pieną ar kitus pieno produktus gautų tik apie pusmetį.

Atsižvelgdama į susidariusią situaciją, Žemės ūkio ministerija keičia paramos už pieną vaikams administravimo taisykles (ministro š m. sausio 25 d. įsakymas Nr.3D-84), kurios įsigalioja nuo vasario 1 d. ir sudaro galimybę ir antrąjį pusmetį vaikams gauti pieną.

 Taisyklėse numatyta sumažinti remiamų pieno gaminių dalijimo dienų skaičių iki 3 dienų per savaitę, nutraukti paramą vasaros mėnesiais (birželį, liepą ir rugpjūtį) bei sumažinti remiamų pieno gaminių nacionalinės paramos dydžius. Tik įgyvendinus šiuos pakeitimus, numatytų šiai paramos priemonei nacionalinio biudžeto lėšų 2013 metams pakaks.

„Nacionalinės lėšos paramos priemonei „Pienas vaikams“ galėtų būti skiriamos ne tik iš asignavimų Žemės ūkio ministerijai, bet ir iš sveikatos apsaugai bei švietimui skirtų asignavimų, nes minėtoji priemonė ne tik skatina pieno gaminių vartojimą, bet pirmiausiai yra naudinga vaikų sveikatai“,  – išeitį siūlo ŽŪM Žemės ir maisto ūkio departamento direktorius Rimantas Krasuckis.

Žemės ūkio ministerijos informacija

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24