Vis dar neranda per 3 tūkst. mokinių

2012-05-23, 13:17
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Lietuvos valstybinės institucijos vis dar nesuranda daugiau kaip 3 tūkstančių mokyklos nelankančių vaikų.

Švietimo ir mokslo ministerija dar kovo viduryje kreipėsi į Policijos departamentą, kad pareigūnai padėtų nustatyti nesimokančių 3 tūkst. 318 vaikų, kurių amžius iki 16 metų, faktinę gyvenamąją vietą.

Šie vaikai neregistruoti Mokinių registre, nors įrašas apie juos yra Gyventojų registre ir neturima duomenų apie jų išvykimą.

Seimo Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos pirmininkė Vincė Vaidevutė Margevičienė sako, kad valstybinės institucijos nesuderina veiksmų, kaip šių vaikų ieškoti.

„Ne vieną kartą kvietėme Vidaus reikalų ministeriją, kadangi yra tokia Prekybos žmonėmis programa. Jie buvo numatę, kad reikia įsteigti koordinarių, deja, koordinatoriaus neturime iki šiol. Taip pat turėtų būti, kaip mums pasakė Vidaus reikalų ministerijos atstovai, paruoštas kažkoks dokumentas, kad savivaldybės galėtų rimčiau atkreipti dėmesį į tą problemą.

Na, ir žinoma, Gyvenamosios vietos deklaravimo įstatymas, kurį šiuo metu bandoma tvarkyti, nes 87 tūkst. Lietuvos gyventojų yra deklaravę gyvenamą vietą prie savivaldybės. Jei mažesnėse savivaldybėse tikrai galima rasti ir pasižiūrėti, kaip tie vaikai, didžiosiose savivaldybėse tai praktiškai neįmanoma“, – sakė V. V. Margevičienė.

Vyriausybės sudarytos darbo grupės ataskaitoje teigiama, kad 2011–2012 mokslo metais buvo 13462 nesimokančių vaikų nuo 7 iki 16 metų. Tai tokie moksleiviai, apie kuriuos duomenys yra Gyventojų registre, bet jie nefigūruoja Mokinių registre.

Savivaldybėms patikrinus duomenis apie daugumą (84 proc.) nesimokančių vaikų, nustatyta, kad, pavyzdžiui, 8593 (64 proc.) nesimokančių 7–16 metų vaikų yra išvykę į užsienį ir nedeklaruotas jų gyvenamosios vietos pakeitimas, 85 nesimokė dėl neįgalumo.

Vienas iš minėtos darbo grupės siūlymų – tobulinti gyvenamosios vietos deklaravimą reglamentuojančius teisės aktus. Be to, darbo grupė siūlo nustatyti, kaip Švietimo informacinių technologijų centras, kuriantis registrą apie nesimokančius ir mokyklos nelankančius vaikus, turi būti informuojamas apie užsienyje besimokančius diplomatų ir kitus ten mokytis išvykusius vaikus, kurie esą dabar gali patekti į nesimokančiųjų sąrašą.

Lietuvos radijas

www.lvcom.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24