Žmogus, kurį verta pažinti

2014-03-22, 20:02
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

2014-ieji Lenkijoje paskelbti Oskaro Kolbergo – žymiausio lenkų liaudies kultūros tyrinėtojo, folkloristo ir kompozitoriaus metais. Oskaras Kolbergas pirmas surinko ir suskirstė pagal regionus surinktas žinias apie lenkų liaudies meną – muziką, šokius, papročius ir kalbą. Vienas jo laimėjimų – surinktos apie 10 tūkst. lenkų liaudies melodijų.

Savo tyrimų rezultatus jis paskelbė 33 tomų veikale „Liaudis. Jo papročiai, gyvenimo būdas, kalba, padavimai, patarlės, papročiai, burtai, žaidimai, dainos, muzika ir šokiai". O. Kolbergui teko gyventi ir dirbti tais laikais, kai Lenkijos nebuvo žemėlapyje. Padalyta tarp agresorių, kraujuojanti sukilimuose ji vis tik gyvavo lenkų sąmonėje, kultūroje. Gyvavo dėl išskirtinių liaudies dainų, šokių, papročių. O. Kolbergas per savo darbą atkurdavo Lenkiją – rodė jos dvasingumą, regionų unikalumą. Tokiu simboliniu būdu buvo atgaunama laisva Lenkija.

Muzikos ir šokio instituto atlikto tyrimo duomenimis, tik 8 proc. lenkų atpažįsta Oskaro Kolbergo pavadinimą. Todėl pradinių klasių mokiniai nutarė pristatyti jo asmenybę ir didelius mokslinius laimėjimus. Scenos iš biografijos, kurias atliko Dominik Mockus iš 2 b klasės, Emilija Silkaitė, Gabrielė Mockutė ir Deivydas Žylinski iš 4 b klasės, papasakojo mums apie O. Kolbergo vaikystę ir jaunystę. Eva Gurska, Karina Jasinskaja, Adriana Chačkovska, Aleksandra Černiakova, Katažyna Puraitė ir Karolina Michajlovska iš 4 b klasės papasakojo apie tas liaudies gyvenimo sritis, kuriomis domėjosi O. Kolberg. Salėje mokiniai prisiminė senas patarles, padainavo liaudies dainų, išklausė pasakojimo, apžiūrėjo daiktus iš skrynios.

Nuoširdžiai dėkojame Elvyrai Učkuronis, Annai Žuk ir Violetai Chačkovskai už pagalbą rengiantis pamokai.

Oskaro Kolbergo metais „Tėvynei nusipelniusiam, visą Lenkiją apėjusiam, liaudį pažinusiam ir pamilusiam, jos sakmes ir dainas į knygas sudėjusiam" pagarbą atidavė Šalčininkų Jano Sniadeckio gimnazijos pradinių klasių mokiniai.

Pamokos rengėjos: direktoriaus pavaduotoja Beata Mockienė, pradinių klasių vyr. mokytoja Alina Suruda

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24