Piketas lenkų ir rusų priešmokyklinėms grupėms apginti

2013-06-03, 19:30
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

„Jei ne mūsų ryžtingas protestas, valdančioji Trakų rajono koalicija būtų perforsavusi projektą dėl lenkų ir rusų priešmokyklinių grupių uždarymo mokyklose“, - kalbėjo ketvirtadienį, gegužės 30 d., prieš Tarybos posėdį vykusio piketo dalyviai.

Prisidengdama menamu taupymu valdančioji koalicija buvo nutarusi panaikinti tas grupes nesikonsultavusi dėl jų nei su tėvais, nei su mokyklų, kur jos veikia, bendruomene. Simboliška, kad tokią „dovaną“ projekto iniciatoriai parengė Tarptautinės vaikų gynimo dienos išvakarėse. Reikėtų pridurti, kad ketvirtadienio posėdyje buvo sumažintas atlyginimų koeficientas lenkų mokyklų direktoriams bei faktiškai panaikinti direktorių pavaduotojų etatai jose. Maždaug tuo pat metu, kai vyko pagarsėjęs Tarybos posėdis, Trakų kultūros rūmuose vyko iškilmingas Tarptautinės vaikų gynimo dienos minėjimas, o kai kuriose mokyklose suskambo paskutinis skambutis ...

Perkaito ...?

Priešmokyklinių grupių likvidavimo planai sukėlė suprantamą tėvų nepasitenkinimą – jie su savo mažyliais prie savivaldybės gausiai susirinko pasakyti savo ryžtingą „ne“ tautinių mažumų bendruomenės pasipiktinimą sukėlusiems  vietos politikų užmačioms.  Kaip piketo metu juokavo jo dalyviai, matyt meras Vytautas Zalieckas ir Trakų rajono savivaldybės administracijos direktorė Asta Kondratavičienė perkaito  kaitrioje Turkijos saulėje lankydamiesi tarnybinėje komandiruotėje Alanijoje (du kartus per pastarąsias šešias savaites).

Ir meras, ir administracijos direktorė išėjo pas piketuotojus, tačiau ne paaiškinti ir pateikti savo argumentų, o apkaltinti protesto organizatorius ir susirinkusius politikavimu bei iškreiptu problemos supratimu.

Be konsultacijų ir aptarimo

Meras pareiškė, kad tėvai tikriausiai nežino, kad vaikai buvo įtraukti į politinius žaidimus ir be jų žinios atvyko į piketą. Į tai greitai sureagavo parlamentaras, Lietuvos lenkų sąjungos Trakų rajono skyriaus pirmininkas Jaroslav Narkevič paprašęs tėvų, kurie atėjo su vaikais, aukštai pakelti rankas. Pakeltų rankų miškas liudijo, kad meras buvo neteisus ir sumelavo. Beje, kaip kalbėjo LLRA atstovaujantys Tarybos nariai, ne pirmą kartą. Iki pat posėdžio pradžios nebuvo aišku, ar grupių panaikinimo klausimas bus įtrauktas į posėdžio darbotvarkę, ar ne. Kaip kalbėjo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos Trakų rajono skyriaus pirmininkė, Trakų rajono savivaldybės tarybos narė Marija Puč, sprendimai šiuo klausimu keitėsi kone kas valandą.

„Esame lyg fronte ir turime nuolat būti budrūs, nes jau tapo norma, kad sprendimų projektai pateikiami Tarybai paskutinę akimirką be konsultacijų su bendruomene ir net be aptarimo komitetuose“, - pažymėjo M. Puč, kuri tądien, kaip ir jos kolegės iš LLRA frakcijos, buvo apsirengusi juodai.

Valdžia vengia dialogo

Apie klastą ir tautinių mažumų traktavimo būdą liudija kad ir faktas, kuomet lankydamiesi Lentvario rusų mokykloje savivaldybės valdžios atstovai tiesiai paklausė, kodėl kolektyvas nesikreipia finansinės paramos į Rusijos Federacijos Vyriausybę ar ambasadą. „Esame Lietuvos piliečiai ir mokesčius mokame Vilniui, o ne Maskvai“, - atkirto tuomet pasipiktinę pedagogai. Lentvario rusų mokyklos tėvų komiteto pirmininkė Vera Gerasimčik-Pulko pridūrė, kad valdžia elgiasi nesąžiningai, neskaidriai ir vengia konstruktyvaus dialogo, tačiau išreiškė viltį, kad atmerks akis ir supras kitos tautybės piliečių poreikius. O kad tokie poreikiai egzistuoja, liudija augantis vaikų skaičius rusų ir lenkų priešmokyklinėse grupėse. 

Nepaisant ministro siūlymų

Mažena Birgioliene yra giliai sukrėsta ir pasipiktinusi valdžios ketinimais. „Trakuose turime du vaikų darželius. Jie perpildyti. Juose nėra lenkų grupių. Priešmokyklinėje lenkų grupėje mūsų vaikai jaučiasi kaip namuose, užsiėmimai vyksta dviem kalbomis. Taigi, kame reikalas? Įtariu, kad tai – politinis klausimas, nes kažkodėl krizė palietė tik lenkų mokyklas, nes tik jose veikia priešmokyklinės grupės“, - neslėpė pasipiktinimo M. Bargiolienė. Pridūrė, kad matyt lenkų vaikai yra nenorimi ir nepageidaujami, o geriausias sprendimas būtų buvęs, jei kartu su tėvais emigruotų į Angliją ar Norvegiją.

Diana Tomaševič iš Senųjų Trakų pridūrė, kad darželyje vietos sūnui nebuvo ir ji laiminga, kad Senųjų Trakų Andžejaus Stelmachovskio mokykloje buvo atidaryta priešmokyklinė grupė, kurią jos sūnus lankė trejus metus. „Netiesa, kad savivaldybė daug prisideda prie tokios grupės išlaikymo. Baldus ir įrangą gavome iš Lenkijos, remontą padarė patys tėvai, o savivaldybė moka tik 500 litus per mėnesį ir ne auklėtojai, o - padėjėjai“, - pabrėžė D. Tomaševič. „Tai – ne kosminės išlaidos“.

Pridūrė, kad susipažino su Lietuvos švietimo ir mokslo ministro rekomendacijomis, kuris siūlo steigti priešmokyklines grupes, ypač – rajonuose. „Nesuprantu, kodėl mūsų valdžia elgiasi atvirkščiai?“.

Krizė galvose?

Beata Skužynska, penkiamečio Michalo iš Lentvario mama, yra šventai įsitikinusi, kad priešmokyklinės grupės – tai kompromisinis sprendimas susidariusioje situacijoje, kai vaikų darželiuose visur trūksta vietų. „Lentvaryje nėra nė vienos lenkų grupės. Yra rusų, o lietuviškos – perpildytos. Tai kur  lenkams vesti savo vaikus?“, - retoriškai klausė ponia Beata. „Vienas ekonomistas pasakė, kad krizė yra mūsų galvose, o ne - ekonomikoje“, - pridūrė pašnekovė darydama užuominą  į kontraversiškų pakeitimų iniciatorius.

Trumparegiškas ir naivus

LR Seimo pirmininko pavaduotojas, parlamentaras Jaroslav Narkevič, yra įsitikinęs, kad dabartinės valdančiosios koalicijos elgesys yra trumparegiškas ir naivus, mat turi politinio revanšizmo požymių ir yra bandymas įbauginti LLRA atstovaujančius Tarybos narius. “Prisidengimas būtinybės taupyti argumentu yra nepagrįstas, nes, pavyzdžiui, koalicijos iniciatyva reorganizuojamo Švietimo centro vedėjos atleidimas iš pareigų kainuos apie 100 tūkst. litų“, - apibendrino Seimo pirmininko pavaduotojas.

Svarstė, ar valdžia apskritai atsisakys savo ketinimų, ar imsis naujų puolimų prieš lenkų ir rusų grupes. Klausimas atidėtas iki š. m. birželio 11 dienos.

Didelis žiniasklaidos dėmesys

Tendencingi ir aiškiai prieš tautinių mažumų poreikius nukreipti Trakų rajono valdžios ketinimai sukėlė  didelį susidomėjimą ne tik Lietuvos, bet ir užsienio žurnalistų. Tarybos posėdį atidžiai stebėjo Piotr Mošynski (Piotr Moszyński) iš Radio France International rengiantis reportažą apie Lietuvos valdžios santykius su lenkų tautine mažuma. Reportažas bus transliuojamas š. m. liepos 1-ąją žiniose iš pasaulio prancūzų kalba. Kaip tik tą dieną, kai Lietuva pradės pirmininkavimą Europos Sąjungos Tarybai.

Zygmunt Ždanovič

Komentarai  

 
#2 ??? 2013-06-21 00:26
Nu va, o aš ir galvojau, kas tos "priešmokyklinės" grupės? Pagaliau kažkas paaiškino. :D
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#1 Krytyna Makowska 2013-06-13 12:10
"...priešmokyklinių. .."= IKIMOKYKLINIU?
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24