Sveikatos apsaugos ministras su PSO Europos biuro direktore aptarė bendradarbiavimo gaires

2013-02-13, 11:11
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) Europos regiono biure Kopenhagoje (Danija) apsilankė biuro direktorės Zsuzsannos Jakab kvietimu. Aptarti Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai klausimai, mūsų šalies vaidmuo, formuojant konsoliduotas visų ES šalių pozicijas Europos regiono komiteto susitikime (rugsėjo 16–19 d., Izmiras, Turkija), pasirengimo Pasaulio sveikatos asamblėjai ir kitos bendradarbiavimo aktualijos. 
 

„Džiaugiuosi už man suteiktą garbę iš arčiau susipažinti su vienu svarbiausiu mūsų sveikatos politikos partneriu – Pasaulio sveikatos organizacija, – teigia sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis. – Diskusijose su PSO Europos regiono biuro valdžia, padalinių direktoriais, specialistais aptarėme naująją Europos sveikatos politiką „Sveikata 2020“ ir aktualias Lietuvos visuomenės sveikatos problemas bei šalies pažangą gerinant sveikatos apsaugos sistemos darbą“.

Pasak ministro, Lietuva buvo giriama, už reikšmingus laimėjimus mažinant naujagimių mirtingumą, už gerėjančius šalies demografinius rodiklius, už ryškiai mažėjančias mirtis dėl nelaimių keliuose, už pastangas pažaboti alkoholio ir tabako vartojimą. Tačiau susilaukėme kritikos dėl brangios medicinos įrangos pirkimo (lyginant su ES vidurkiu jos turime daugiausia, kas turėtų daryti tiesioginę įtaką spartesniam sergamumo rodyklių mažėjimui). Mūsų šalyje daugiau nei bet kurioje Europos regiono šalyje atliekama brangių tyrimų.

Toks nekontroliuojamas perteklinis tyrimų vartojimas, PSO nuomone, labai išsekina sveikatos biudžetą ir pacientų kišenes. Pažymėta, kad ir toliau dėmesys turi būti skiriamas sveikatos apsaugos sistemos stiprinimui, pagrindinių neinfekcinių ligų profilaktikai, sveikatinimui ir sveikai gyvensenai, užkrečiamųjų ligų kontrolei, aplinkos ir sveikatos saugai, žinių mainams visame pasaulyje.

„Svarbiausi PSO Europos regiono biuro ir Lietuvos sveikatos apsaugos ministerijos bendradarbiavimo prioritetai – sveikatos sistemos stiprinimas, sveikatos apsaugos politikos įgyvendinimas, skatinant sveikatos ugdymą, stiprinimą ir ligų prevenciją. PSO ir toliau vykdys Lietuvos nacionalinės sveikatos sistemos reformos stebėseną tarpsektorinio bendradarbiavimo ir sveikatą lemiančių socialinių sąlygų atžvilgiu, – pabrėžė PSO Europos regiono biuro direktorė Zsuzsannos Jakab.

– Norėčiau pagirti Lietuvos sveikatos apsaugos ministrą už konstruktyvumą ir vaisingas diskusijas“. Pasak Z. Jakab, PSO sukurtos Europos sveikatos politikos „Sveikata 2020“ vertybės – naujos Lietuvos sveikatos programos pagrindas“.

Numatoma PSO pagalba kuriant ir įgyvendinant Lietuvoje profilaktines ir sveikatos priežiūros intervencijas, skirtas psichikos sveikatos, neužkrečiamųjų ligų, alkoholizmo, smurto ir traumų profilaktikai. Taip pat planuojama šalinti sveikatos apsaugos sistemos kliūtis, neleidžiančias efektyviai vykdyti užkrečiamųjų ligų – AIDS, tuberkuliozės ir kt. – priežiūrą. Dėmesys bus skiriamas geresnei paslaugų integracijai rizikos grupėse.

Pasaulio sveikatos organizacija – Jungtinių Tautų (JT) specializuota institucija, stambiausia tarptautinė sveikatos organizacija, kurios pagrindinis tikslas – ,,siekti aukščiausio sveikatos lygio visose pasaulio valstybėse”. PSO šiuo metu priklauso 193 valstybės, tarp jų – visos 185 Jungtinių Tautų narės. Lietuva tikrąja šios organizacijos nare tapo 1991 m. ir kartu su kitomis 53 valstybėmis, JT narėmis, priklauso Europos regiono biurui.

www.sam.lt

www.lioetuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24